lauantai 2. huhtikuuta 2016

Ympärileikkaus teodikea -argumentin todistajana

Esinahka on suuri ongelma pahan ongelmalle. Judeo-kristillisissä perinteissä on paljon yhteistä. Yksi niistä on ympärileikkaus. Kristityille tämä ei ole pakollista. Mutta monen "Israelin ystävän" - tai muun henkilön mukaan jonka mukaan se, että Israelilla on merkittävä rooli joidenkin kristillisten suuntausten profetioissa, ei Israel valtiona ja juutalaiset kansana voi tehdä mitään väärin - ja monen muun vastaavan kanta ympärileikkaukseen on silti vahvasti puolustava.

Jos elämme parhaassa mahdollisessa maailmassa niin miten Jumala on luonut poikiin esinahkaa joka pitää leikata pois? Etenkin jos leikkaamisesta on todella lääketieteellisiä hyötyjä ja poisleikkaamisesta ei ole mitään haittaa.

On tärkeää muistaa että monet kreationistit ovat pitäneet evoluutioteorian surkastumia pahan ongelman alleviivauksina. Eli eivät näe niissä mitään muuta kuin Pahan ongelman argumenttisisällön. Siksi korostetaan umpilisäkkeen funktiota joka todistaa Suunnitelmallisuudesta. He ovat tässä ymmärtäneet asioita puolittain.

Mutta ovat kuitenkin ymmärtäneet jotain. Nimittäin sen, että jos ei katsota asioita luonnontieteellisesti vaan kaikki lomitetaan sen uskonnon ja maailmankuvan kautta, niin pahan ongelma on todellakin argumentti jossa kävuisi niin että jos meillä olisi jokin piirre jonka olemassaolosta ei ole hyötyä vaan jopa haittaa, niin se alleviivaa sitä että emme elä parhaassa mahdollisessa maailmassa.

Näin ollen kreationistikristitty olisikin erityisen suurissa vaikeuksissa ympärileikkausargumenttiensa kanssa. Heille ympärileikkausasia onkin kenties vielä suurempi haaste heidän kannattamansa Jumalan olemassaololle kuin delfiinit. Toki sama ongelma on vastassa kaikilla.

Ei kommentteja: