perjantai 1. huhtikuuta 2016

Suojeluksessanne?

Kari Mäkisen puheet ovat johtaneet kirkostaeroamisiin. Arkkipiispan puheissa monia ärsyttää etenkin hänen maahanmuuttokantansa. Nyt puheita on noussut etenkin siinä että hän piilottelisi turvapaikansaajia, kenties jopa kielteisen turvapaikkastatuksen saaneita.

Tässä on noussut esiin kantoja joissa korostuu että Mäkinen kummuttaa kassaa yhteisistä varoista. Liberaalimmat kristityt ovat korostaneet että kirkon tehtävänä ei ole tukea varauksettomasti vallitsevaa politiikkaa. Tämä on toki sinällään aivan tosi huomio. (Ja tuo mieleen esimerkiksi kreationistien kampanjat joissa vedotaan siihen että yhteiskunta pitää yllä yliopistoja ja sen vuoksi esimerkiksi arki-ihmisten prosenttiuskot luomiseen olisivat syy moittia yliopistoa ja sen tekemää tutkimusta siitä että ne eivät huomioi rahoittajiaan.)

Olen tosin hieman ihmeissäni siitä miten kirkko onkin samalla poliittinen toimija jonka lausunnot ovat tärkeitä ja kuuluvat yhteiseen tilaan. Että se on samalla epäpoliittinen. Mutta olen tottunut tähän tilanteeseen muutoinkin. En arvosta sitä mutta olen ymmärtänyt että tämä ei ole ongelma vaan olotila.
1: Olen toki tässä asennelimbossa hieman itsekin. Olen pitänyt hyvin omituisena että julkisessa tilassa on aika paljon keskustelua siitä mikä on oikea ja väärä syy erota kirkosta. Keskustelun taustalle kun voidaan nähdä uskonnonvapauslaki joka ei juuri mitään ehtojenasetteluvaltaa anna muille kuin uskonnosta eroajalle itselleen. Samalla olen tosin hieman pettynyt siitä että muistan ajan jolloin kirkostaeroamispiikit tehtiin ns. "minusta hyvin syin". Eli niin että kirkosta eroaminen ajoi laajasti niitä arvoja joita itsekin arvostin. Nyt minulla on tämänlaatuinen ilo vähemmän elämässä. Toki kirkostaeropiikki on yhä a good start. Mutta hyvä alku ei riitä pitkälle, saati riemuilun maaliin. Joudunkin nykyään hankkimaan erektioni vaivalloisemmin.

Kun aiheena oli niinkin tiukka väite kuin piilottelu ja suojelu, halusin tietenkin löytää lähteen lausunnolle. Mutta en löytänyt haastattelua, jossa arkkipiispa lupaisi kirkon suojelevan tai peräti piilottelevan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Sen sijaan löytyi esimerkiksi "MTV3":n pääsiäishaastattelun lopussa tilanne jossa Mäkiseltä kysytään että "Onko kirkko varautunut näihin paperittomiin turvapaikanhakijoihin, jotka pakenevat ja hakevat ehkä turvaa kirkosta?" Mäkinen vastaa: "Kun ihminen on tilanteessa, että hakee turvaa, kirkon ovet eivät ole kiinni. Tähän on varauduttu ja tästä on keskusteltu. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset otetaan vakavasti, mutta me emme piilottele ihmisiä, mutta emme myöskään aja ihmisiä pois." Sisältö on siis hyvinkin erilainen kuin mitä siitä on sanottu.

Ei kommentteja: