tiistai 5. huhtikuuta 2016

Discovery Instituten uusin kampanja

Kun Intelligent Design oli vielä relevanttia, Jonathan Wells suositteli että yliopisto-opiskelijat eivät puolustaisi omalla nimellään ID:tä. Vaan kävisivät ensin tutkinnon loppuun ja sitten kun tohtorius on taskussa, niin käyttää tätä ansaittua asemaa Intelligent Designin ajamiseksi.

Strategia on siitä mielenkiintoinen että se vaati vapaaehtoisia intomielisiä mutta kärsivällisiä oppilaita. Niitä on toki saatu jonkin verran ; Suomessa Tapio Puolimatka esimerkiksi kirjoitteli vuosia nimimerkillä "analyysi". Hän kieltäytyi silloin paljastamatta nimeään (vaikka se rehellisesti ottaen oli esimerkiksi minun tiedossani). Tämä kertoi luottamuksesta. ; Ja tuohon aikaan kreationismi noin ylipäätäänkin oli optimistista. Toistuva viesti oli että silloin oli "mielenkiintoinen aika olla kreationisti". Odotus paradigmanmurroksesta oli kova.

Sittemmin henki on muuttunut pessimistisemmäksi. Tämä henki näkyy esimerkiksi Matti Leisolan "joutsenlaulukirjassa" nimeltä "Evoluutiouskon ihmemaassa". Sen henki on jopa katkeroitunut. Teos onkin tulkittavissa pettyneen advokaatin jäähyväiskirjaksi.

Tämä henki näkyy Discovery Instituten nykytoiminnassa. Se on ollut ID -liikkeen keskeisin ja hallitsevin ajatushautomo. Sen kirjoilla on ollut alan suurimmat tähdet. Sellaiset "starat" kuin David Klinghoffer, Stephen C. Meyer ja William Dembski ovat olleet sen helmoissa alan suurina optimistisina päivinä. (Epäonnistumisen jälkeen ei liene tarpeetonta sanoa että juuri tuonlaatuinen "optimismi" tunnetaan poliittisesti epäkorrektissa versiossa "suuruudenhulluus.)

Miltä Wellsin alustama strategia näyttää nykypäivänä? "Panda's Thumbissa" kerrottiin D.I.:n pro I.D. -varojenhankinnasta ; He haluavat rahoitusta ohjelmaan jossa koulutetaan seminaareilla ihmisiä jotka sitten olisivat halutunlaisia. "Since its inception almost 10 years ago, visionary CSC donors have enabled us to focus on educating young people through our Summer Seminar on Intelligent Design and C.S. Lewis Fellows Program– programs designed to raise up a new generation of scientists and scholars who are not afraid to follow the evidence wherever it leads. These programs are made possible by those who recognize that science needs an infusion of new minds and ideas." Käytännössä kyseessä on maailamankuvan perusteella jaettu "stipendi"-"kurssitusjärjestelmä". Toisin sanoen jos ennen uskottiin että vapaaehtoiset soluttavat tiedemaailman ja nousevat sitten valtaan ikään kuin vapaaehtoisvoimin. Nykyään sen sijaan pitää enemmänkin "saarnata omille" ja toivoa että Discovery Instituten saamien lahjoitusten avulla koulutustuetut sitten tekisivät jotain jota evolutionistit eivät ottaneet opikeen ja vapaaehtoiset eivät toteuttaneet ilmaiseksi.

Tosin minusta tässäkin on vähän sellainen maku että tämäkin on lähinnä keino pyörittää Intelligent Design -ajatusmyllyn toimintaa vielä vähän aikaa tulevaisuuteen.

Ei kommentteja: