perjantai 4. joulukuuta 2015

Viimehetken juhlavalmistelut

Sauli ja Jenni ovat pitämässä teemajuhlia. He ovat kutsuneet paljon vieraita. Juhlia on ollut hauska ajatella ennakkoon. Mutta innostus karisee kun pitää tehdä kauhistuttavia määriä triviaaleja tehtäviä. Kuten valikoida lautasliinan värejä.

Sauli on jo varmasti siirtänyt kuivaustelineen olohuoneesta tai muusta näkyvästä tilasta saunatiloihin. Paikkoja on pölytetty.

Jenni varmistelee materiaaleja ja valmistelee ruokia. Vieraita on paljon joten töitä on hirveästi. Sauli yrittää auttaa, mutta tosiasiassa hän on useasti lähinnä tiellä. Kun hän sitten auttaa pysymällä pois tieltä, Jenni motkottaa hänelle.

Ärtynyt Jenni valittaa kuinka Sauli olikin kutsunut niin monta vierasta. Tulee myös viime hetken valituksia siitä keitä on kutsuttu ja keitä ei. Ja mitä on käynyt mielessä kun on kuviteltu että vieraat tulisivat toimeen keskenään kun ovat julkisesti riidelleet. ("Että menitkin samaan aikaan kutsumaan molemmat! Mitä sinunkin päässäsi oikein tapahtuu?" sanoo Jenni.)

Molempien mieli tekisi perua koko juttu. Etenkin kun tuli sovittua että juhlat ovat teemajuhlat jolloin ei voi vain laittaa jotain. Tavalliset juhlat olisivat vähemmän säädellyt ja se antaisi miellyttävää pelivaraa. Etenkin kun teemajuhlien aiheeksi on laitettu Suomi. Ja Suomi -teeman kanssa pitää olla varovainen. Jos pukeutuu halpaan saamelaispukuun se voi loukata saamelaisia. Eikä toisaalta ole mukavaa tervehtiä juhliin kutsuttua iloista maahanmuuttajaperhettä Suomi-konepistooliaiheella.

Tekisi mieli vain lyödä hanskat tiskiin. Mutta kumpikaan ei kehtaa, kun on tullut kutsuttua niin paljon ihmisiä ja mainostettua juhlia ennakkoon. Muuten voisi iskeä äkillinen oksennustauti ja juhla peruuntua. Mutta nyt ei kehtaa, vaikka sairastuisi oikeasti eikä keksitysti.

Samalla Saulin mieltä kaikertaa se, että hän ei ole saanut kutsua monia kavereitaan joita olisi halunnut. Jenni on kutsunut ystäviään varsin huolettomasti. Mutta kaikki Saulin ystävät eivät kuulemma kelpaa yhteisjuhliin. Saulista kaikki hauskimmat tyypit eivät pääse mukaan. Siksi Sauli onkin järjestänyt epämuodollisemmat jatkot. Sinne menevät ne villimmät tyypit. Siellä Suomi -teema näkyy korkeintaan sillä, että tarjolla on Suomi-viinaa, tai Finlandia -vodkaa. Näissä vähän riehakkaammissa juhlissa onkin mukana esimerkiksi elämäntapaintiaaneja. Mukaan odotetaan legendaarista elämäntapaintiaanipäällikkö Hullua Poliisihevosta. Jo nyt tiedetään että paikalle tulee savumerkkeihin erikoistunut puskistahuutelijamestari "Shitting Bull". Saulia jännittää ennen kaikkea se, mitä käy jos Jenni saakin tietää näistä sivujuhlista. Hän keskittyykin edustamaan. Ja harjoittelee jo ennakkoon peittelemään illan mittaan pikku hiljaa kasvavaa humalatilaansa. Samalla hän harjoittelee ilmeitä ja eleitä, etenkin sitä kuinka haukottelua kätketään siinä vaiheessa kun vieraat alkavat kertomaan omia lomamatkamuistojaan. Toisaalta vieraita odottaa myös valmiiksi ladattu diaprojektori jossa on lomakuvia viimeisimmältä Lapinreissulta.

Juhlat tuottavat jo kovaa stressiä. Hermostuneisuus on kuitenkin varsin maltillista. Vasta huomenna pestään WC.

Ei kommentteja: