tiistai 29. joulukuuta 2015

Hämähäkkihypoteesi

En tiedä mitä tämä sanoo kotini siisteystasosta. (Valehtelen. Tiedän kyllä.) Mutta kun vierasta varten siivosin meillä tässä muutama päivä sitten, niin olin huomaavinani että hämähäkinverkot ovat näppäriä. Ne kertovat asioita kodista ja talosta.
1: Ensinnäkin ne näyttävät että mistä ilma tulee taloon sisälle sitä kautta että niiden lähellä verkot heiluvat ilmavirrasta.
2: Toisaalta hämähäkit näyttävät rakentavan juuri näihin ilmavirtakohtiin verkkojaan.

Tämä "tuplavarmistusteoria" ei ole kovin kattavalla otoksella tehty juttu. Mutta perusintuitio ilmiöstä oli vahva. Tarkistelin sitä niistä paikoista joissa oli verkkoja ja niistä joissa ei. (Tosin pinnallisesti koska piti siivotakin.)

En tiedä onko tämä jokin oikeasti tunnettu ilmiö peräti. Esi-intuitioni sanoo että hämähäkin ei kannata välttämättä aina valita parasta piilopaikkaa vaan laittaa verkko lähelle hyönteisten kulkureittiä. Ja valita vaikka vähän huonompi mutta riittävän hyvä piilopaikka tämän verkon läheltä. Ilmavirtateoria olisi tällöin mahdollinen.

Minulla on siis riittämättömän otoksen varassa rakennettu yleistys. Induktio joka nojaa ennen kaikkea intuitioon. Ja tähän ilmiöön minulla on sitten tarjolla hypoteettinen selitysmalli. Jonka pääoikeutus on myös se em. intuitio.

Tähän on tultu. Mitä seuraavaksi? Keksimään omia uskontoja jotta voi muuttaa asumaan isoihin taloihin joihin on varaa palkata siivooja? Antamaan talon saastautua jotta voi laskea verkkoja riittävän isoilla verkkomäärillä ja pieteetillä? Että skientisti vai spiritualisti?

Ei kommentteja: