torstai 24. joulukuuta 2015

Se on kuule joskus rauha remmistä kiinni

New Yorkin hallintoalueeseen kuuluvassa Brooklynissa on Prospect Park. Se on hyvin kuuluisa puisto. Se on rakennettu ja suunniteltu ja se on ollut hieno. Puisto olikin aluksi suuri menestys. Valitettavasti taantumakaudet vaikuttivat puistoon. Sen alueelle alkoi keskittymään rikollisuutta. Ja tämä tietenkin vähensi puiston suosiota entisestään. Tälle haluttiin tehdä jotain. Usein tämä tarkoitti sitä että kulutettiin rahaa siihen, että alueelle varattiin enemmän poliiseja. Ajateltiin, että piiskalla saadaan turvallisuutta.

1980 -luvulla tähän saatiin muutos kun puistoasioita hoitamaan varattiin Tupper Thomas. Hän lähestyi asiaa käytettävyyden, asiakaskokemuksen ja markkinatutkimusteemaisen lähestymisen kautta. Hän otti selvää mitä harvat puistossa käyvät hakevat puistosta. Usein syynä olivat koirat. Koiria haluttiin ulkoiluttaa. Näitä puiston käyttäjiä ärsytti usein se, että alueella oli hyvin tiukkoja sääntöjä siitä miten koiria saa pitää irti. (Ei lainkaan.) Thomas tarttui tähän ongelmaan ja hoiti lakimuutoksia ja järjesti alueelle muutamia alueita joissa koiria sai pitää irti.

Tästä seurasi erikoisia. Puisto lisäsi ymmärrettävästi koiranulkoiluttajien suosiota. Ja kun alueella oli enemmän elämää, rikollisilla ei ollut samanlaista suojaa. Useammin ja useammin teoille olisi silminnäkijöitä. Mukaanlukien koiria. Toisaalta koiranomistajat jotka näkivät että joku todella teki heidän eteensä jotain tukivat aluetta rahallisesti. Alueen hoitoon ja kehittämiseen saatiin varoja ja yrittäjiä.

Mikä tarkoitti sitä että alue lakkasi olemasta pelkästään paikka joka oli kuluerä. Joka vaati maksettuja poliiseja. Se oli enemmänkin alue joka elähdytti sekä virkistyksellisesti että suoraan sitä kautta että puistoon saatiin myös toimintaa joihin liittyi työpaikkoja ja rahan kiertämistä. Itse asiassa Tupper Thomasin seuraavat haasteet olivatkin sellaisia jotka johtuivat alueen menestymisestä. Ongelmana oli jopa se, että alueelle keskittyvät yritykset olisivat niin keskittyneet lähialueiden valkokaulustyöläisten viihdyttämisestä että puisto muuttuisi eliittipuistoksi jonka palveluihin tavallisen ihmisen varat eivät riittäisi.

Poliisien palkkaaminen on helppo ratkaisu. Mutta joskus ongelmat ovat remmissä kiinni.

Ei kommentteja: