perjantai 15. toukokuuta 2015

Skepsiksen ilkeydestä

Skepsisläiset saivat kovaa moitetta sosiaalisessa mediassa. Tämä ei ole mitenkään epätavanomaista. Itseäni kuitenkin huvitti hieman se, että moittija korosti että skeptikot eivät ole avomielisiä vaan moittivat kaikkea. Torppasivat ja olivat antitietoa ja epäilyä. Tästä esimerkiksi korostettiin sitä että Skepsis ei palkitse mitään positiivista mutta debunkkaa ihmisiä huuhaapalkinnolla. Tämä korosti sitä että skeptikoilla ei ollut mitään puolta tai sisältöä. Sen sijaan he moittivat ja haukkuvat muita ja ovat kovasti vihaisia. Ilmeisesti siksi, että "negatiivisuus" ilman sisältöä on "kyynisyyttä" ja "vihaisuutta".

Argumentti oli siitä kiinnostava että Skepsis jakaa sekä Huuhaapalkinnon että Sokrates -palkinnon. Ensimmäinen on todellakin "negatiivista" tai "moittivaa". Sokrates -palkinto taas päinvastaista. Kiinnostavaa kuitenkin on se, että ihmisiä ja lehdistöä näyttää kiinnostavan vain Huuhaapalkinto. Lisäksi Huuhaapalkkinnon saaneet yleensä suuttuvat ja puolustautuvat joten vastineissakin huuhaapalkinto peittää näkyvyydessään Sokrates -palkinnon.

Tämä kuitenkaan tuskin on Skepsiksen vika. Vika on enemmän siinä mikä "suurta yleisöä" ja "mediaa" kiinnostaa. Vika on siinä että huuhaapalkinnon sivaltmat ja tästä loukkaantuvat tyypit haluavat vastustaa kritiikkiä eli "negatiivisuutta" ja provosoituvat kirjoittamaan vain tästä puolesta.

Mutta toisaalta ei kestänyt kauaakaan kun korostus ei enää ollutkaan negatiivisuudessa vaan siinä että skepsis epäilyn sijaan ottikin kauheasti "positiivisia kannanottoja". Tarkalleen ottaen siten että skeptikot puolustaisivat norsunluutornitieteen dogmeja. Joka taas on tietenkin täysin päinvastainen sen kanssa että skeptikot epäilevät liikaa ja ottavat vain negatiivisesti ja vastustaen kantaa.

Kokonaisuudesta saa helposti sellaisen kuvan että skepsis on kauhea koska sen kannattajat ovat väärää mieltä monista asioista. Esimerkiksi siten että kun joku homeopaatti tai kreationisti ensin itse kirjoittaa tai ainajkin tulee floodaamaan linkkejään ja kysymään skeptikoilta mielipidettä ja sitten nämä kertovat sen, ja osa onkin moittivia ja kritisoivia. Onhan tämä toki kauheaa. Se, että skeptikoiden mielestä tiedettä ei olekaan se mikä jonkun mielestä "kuuluu itse asiassa tiedemaailman sisälle". Ja skeptikot torppaavat tämän vain siksi että tiedemaailma on täynnä rahanhimoa ja rahaintressejä ja tämän vuoksi ohitetaan esimerkiksi ne sähköallergikot ja homeopaatit joilla on ns. "omakohtaista ja henkilökohtaista kokemusta" asiasta.

Mutta mitäpä ei odottaisi ihmiseltä joilla on samanaikaisesti tärkeää olla reilu ja avomielinen tavalla jossa ei loukata toisten maailmankuvia. Mutta jotka sitten hyökkäävät skeptikoita vastaan käyttämällä sellaisia sanoja kuin "tiedeusko" ja "Materialistien Pyhät Dogmit"...

Ei kommentteja: