tiistai 12. toukokuuta 2015

Miekan leveydellä

Jos katsotaan erilaisia miekkoja, voidaan huomata että niillä on aina leveys ja paksuus. Toisin sanoen terällä on sekä profiili jolla se yleensä kuvataan, että teropuolen paksuus. Yksinkertaisimmillaan miekka on periaatteessa vähän kuin litistetty rautatanko.

Usein miekoissa on kuitenkin muutoksia paksuudessa ja leveydessä. Suosittua on että miekan terä on kahvapuolella paksumpi kuin kärjessä (distal taper). Tätä tehdään usein sen vuoksi että miekka kevenisi ja sen painopiste olisi lähempänä kättä jotta sitä olisi näppärämpi pyörittää. Moni miekka on myöls kapeampi kärjestä, terä kapenee pitkin miekan pituutta vähitellen (profile taper). Tämän syyt ovat yleensä samat. Sillä hallitaan painopistettä ja kevennetään asetta. Itse asiassa nyrkkisääntönä onkin että miekalla pitäisi olla tämänlaisia keventimiä. Halvat "miekan näköiset" rautatangot kun eivät tämänlaisista välitä. (Mutta jos ne ostetaan koska ne ovat hienoja niin onko sillä muka väliäkään?)

Toisaalta voidaan nähdä että nämä elementit ovat muutakin kuin toisiaan tukevia. Aina ei kannata ohentaa sekä leveydessä että paksuudessa. Ei vaikka tällä syntyy sulavia ja näppärästi käsiteltäviä aseita.
* Jos otetaan minun henkilökohtainen "puoskarinmiekkani", se on smallsword jossa ei ole juuri lainkaan paksuuden vähentymistä. Kuitenkin smallswordejen tulee olla by definition näppäriä niin että niiden painopiste on lähellä kahvaa. Tämä piirre ei kuitenkaan ole poikkeava. Ja syynä on se, että smallsword on pistoase. Jos terä on kärjestä kovin ohut se taipuu "lappeen" suuntaan. Sen vuoksi smallswordeihin onkin joskus hankittu lapepuolen oheneminen (distal taper) "huijaamalla". Kyseessä on "hollow grind" -tekniikka jossa miekan terä on itse asiassa kolmiomainen ja kärkeä kohden kapeneva. Niihin vain koverretaan "keskelle" urat. Näin taipumispuoli estetään.
* Toisaalta katana on hyvä viiltoaseena vaikka niiden kohdalla onkin huomattava että historiallisesti niissä terän ohenema (distal taper) on vähäinen tai olematon. Ja myös aseen profiilia katsellessa voi huomata että terä ei huomattavasti ohene. Niillä esimerkiksi lappeella voidaan torjua aivan eri tavalla kuin ohueksi hiotuilla terillä. Ja toisaalta kun painopiste on kauempana kädestä, tulee iskuun enemmän tehoja. Tämä ratkaisu varmasti selittää sen miksi katanan terä ei juurikaan eroa yhdellä kädellä käytettävän sapelin pituudesta. Mutta sitä käytetään kahdella kädellä.
* Ja kun sapelit tulevat puheeksi, niin terävimmissä sapeleissa ei välitetä pistämisestä kovin paljoa ja niissä kärkiosa voi olla hyvinkin kapea. Niissä on siis melko voimakas paksuuden vähenemä (distal taper). Mutta niissä voi olla leveämpi osa kärjessä joka taas siirtää painopistettä kauemmas. Tämä johtuu siitä että hiomalla asetta kaukaa ohueksi saadaan viilto-ominaisuuksia. Ja painopisteen siirtäminen lisää tätä vaikutusta. Miekan voi rakentaa monenlaisella logiikalla, kunhan huomioi että pistomiekalle tämänlaisen sapelin rakenne olisi idioottimainen.
* Jos taas mietitään "veriuria" niin niissä miekan terän keskeltä otetaan painoa pois. Sen voi nähdä toimivan siitä ikävästi että se ottaa metallia pois nimenomaan kahvan suunnasta. Kun aseesta ottaa painoa pois samalla kun sen painopiste siirtyy kauemmas kädensijasta leikitään hyvin herkillä alueilla. Jos ase olisi muuten painava, ratkaisu on kuitenkin aivan hyvin perusteltu.

Tämä kokonaisuus vihjaa siihen että kapenemat ovat "hyvä nyrkkisääntö mutta huono isäntä". Ja tämän tiedostaminen auttaa miettimään miekkoja hieman erilaisella tavalla. Sellaisella tavalla jossa enemmänkin katsotaan "positiivisen kautta" sitä mihin kyseinen ase voisi kenties toimia.
* Jos vaikka näkee pitkänmiekan joka on profiililtaan kärkeä päin voimakkaasti kapeneva (profile taper) mutta joka ei kuitenkaan terän paksuudeltaan kapene juuri yhtään (distal taper) se on hyvä lelu half-swordingiin ja vaikka haarniskoidun tyypin panssareiden läpäisyyn. Sillä siinä puuhassa hyvät pisto-ominaisuudet ja se että miekka ei taivu miten vain ovat eduksi.
* Jos muuten aivan samannäköisen miekan terä taas kapenee voimakkaasti se ei toimi panssaroitua vihollista vastaan mutta on näppärä ja nopea viiltely-kikkailuase sellaiselle joka haluaa olla näpsäkkä miekkasankari.
* Ja jos taas nähdään ase jonka kaukaisessa päässä on paljon painoa, tiedetään että se on hidas ase jolla halutaan huitoa kovaa jolloin se ei ole mikään pistomiekkailijan valinta.

Ja niin edespäin.

Ei kommentteja: