keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Kissojen Schrödingeröitymisestä


Internet on pullollaan videoita kissojen sovittautumisesta laatikoihin. Se, miksi kissat tekevät näin on eräänlainen mysteeri. Virallisia teorioita asialle on monta. Laatikko tarjoaa omaa rauhaa, lämpöä ja viiksien stimulointia. Joku runollisempi voisi vedota kissojen haluun venytellä itsensä ahtaisiin paikkoihin venyttelyn vuoksi. Tai puhua kaivatuista kohtukokemuksista.

Mutta todellinen syy on paljon pelottavampi. Kissat yksinkertaisesti menevät laatikkoon intentionaalisesti. Ne tietävät luontonsa vuoksi ajatuskokeen Schrödingerin kissasta joka on laatikossa ja samanaikaisesti elossa ja kuollut. Kissat Schrödingerioivät itseään. Tai oikeastaan Schrödinger on ollut jäljessä. Sillä Schrödingerin kissan ajatuskokeessa käsillä on laatikko. Ja tärkeä kysymys ei ole se, onko laatikossa kissaa vai ei. Tärkeä kysymys koskee kissan elossaoloa. Tämä onkin järkeenkäypää. Kun Schrödinger on nähnyt laatikon, hän on tiennyt että siinä on kissa. Koska tottakai siellä on kissa!

Kissojen laatikkoontunkemisessa onkin kyseessä on eräänlainen kvanttimekaaninen vitsi, luonnon julma sellainen. Ja pahantahtoisuus on ilmiselviö! Jokainen kissan omistaja - ja moni muukin - tietää että kissat ovat aina jossain määrin pahantahtoisia ja pahaenteisiä. Silloinkin kun eivät ole mustia kissoja paksuine poskineen. Kissat sitten tavoitteellisesti tunkeutuvat ja hakeutuvat tilaan jossa ovat samanaikaisesti elossa ja kuolleita. Tekeillä on zombie-kissa -armeija, aivan silmiemme alla.

Ei kommentteja: