perjantai 1. toukokuuta 2015

Hattu. Päästä.

Minulla on hattu. Se on hyvin perusmallinen hattu. Josta voi pienellä muokkailulla tehdä toisenlaisia hattuja. (Tämä ei ole mitenkään tavatonta. Suuri osa hattumalleista on muutettavaksi toisille muutaman tikin purkamisella ja toisen ompelulla.) Sen peruspohjana on ollut fedora jota sitten olen modifioinut mielestäni melko raskaasti.

Kävin vähän aikaa sitten eräässä miitissä. Siellä minulle suositeltiin että kannattaa välttää tietynlaisten hattujen käyttämistä. "Fedorasta" kun on tullut suosittelijan mukaan symboli naisvihamielisyydelle. Hattua käyttävätkin hänestä vain ne jotka ovat naisvihamielisiä tai jotka eivät tiedä ilmiöstä. Hän siis suositteli minulle että minun ei pitäisi pukeutua jotenkin, kertoi sen olevan provokatiivista ja oletti ilmeisesti että ottaisin neuvon tosissaan. ; Kuten selvää on, hän ei tuntenut minua kovin hyvin.

Olisin unohtanut koko asian. Mutta sitten Vesa Linja-aho kirjoitti artikkelin antifeministeistä. Ja hän käytti tälläiseen antifeministin kuvaamiseen ilmeilyä valkoisessa fedora -hatussa. (Sittemmin kuva on poistunut, ilmeisesti koska sanoin asiasta hänelle.) Kyseessä on aika levinnyt muoti-ilmiö. Asiasta on puhuttu myös feministisessä ulkomaalaisessa blogissa. Kyseessä on tyylin ja ideologisen blogin risteymä "There appears to be a mostly-unspoken dichotomy regarding the recent trend of fedora-wearing: that of the men who wear and love them, and that of the women who avoid men who wear them. It’s not the most recent style of headwear for either men or women, nor is it by any means universally considered likable or stylish. Yet for the past few years, it’s been a persistently-worn article of clothing, and one that has taken severe beatings from feminists and other women fed up with the men who insist on wearing them–men who either deny the stigma or are unaware of it." ... "One needn’t even Google “fedoras and nice guys” to become aware of how intertwined the two are–all a woman has to do is sit at a bar and wait for the first fedora’d man who approaches her to attempt to engage her in some sad attempt at banter about how “there are so many jerks in this bar” and “you look like you could use a really good man in your life” (seriously, these are direct quotes)." ... "The stigma, popularized by blogs such as Fedoras of OKC and the now-defunct You Shouldn’t Wear That Fedora, is simple: the fedora has, for many, come to symbolize “Nice Guys”–men (often Reddit users and/or gamers and/or self-proclaimed “nerds”) who insist that they are “nice guys” for not overtly making their romantic or sexual intentions clear, while shaming women for not being interested in them." Otsikonkin mukaan vika ei ole fedorassa vaan miehissä jotka kantavat niitä.

Voisin tietysti huomauttaa, että minä olen niitä jotka kantavat hattuaan. Enkä koe olevani antifeministi. Mutta tämä ei toki ole ensimmäinen asia. Sillä tätä ennen olivat "fedora -ateistit". Silloin fedora liitettiin vihaisiin militantteihin Ayn Randia kannattaviin ateisteihin. Nykyään asia tuntuu unohtuneen monilta. On hieman erikoista miksi ateismi linkittyi fedoraan niinkin vahvasti. Siitä voi todella olla syytä kysyä jotain. Lisäksi näyttää että fedora on jotenkin lävähtämässä käsiin. "It's not just "angry atheists", though that is a big part of it; the fedora symbolizes basically the entire internet image board subculture and all the negative stereotypes it has picked up, like My Little Pony obsession, hentai, rabid misogyny, social cluelessness, narcissism, casual racism, immaturity, STEM circlejerking, Ayn-Rand libertarianism, and poor hygiene." Merkittävää on myös se, että tämä stereotyyppinen ulkonäköleimaaminen on iskenyt hyvin mielenkiintoisiin alakulttuureihin. Näyttää että postmodernin vasemmistolaisuuden kanssa erimieliset negatiiviset stereotypiat on ikään kuin nivottu tämän fedora-dissauksen kanssa. ; (Postmodernit vasemmistolaiset eivät ole pitäneet uusateismista koska se on skientististä. Ateistiviha näyttääkin yhdistävän postmodernit vasemmistolaiset feministit ja moralisoivat oikeistokonservatiiviset fundamentalistit.)

Kyseessä on kuitenkin stereotyyppi. Ja hyvin moni sortava järjestelmä ja syrjintä nojaa juuri siihen että tietyt ulkonäköpiirteet tulkitaan joksikin joita ei kannata julkisesti tehdä. Esimerkiksi siksi että "sellainen olisi homoa". Olenkin siksi kokenut moraaliseksi velvollisuudekseni ottaa käyttöön uuden keskusteluvälineen. Haukun päin naamaa jokaisen postmodernin vasemmistolaisen pukeutumista ja suosittelen heitä pukeutumaan konservatiivisemmin, koska muutoin pukeutuminen on tyylittömyydessään tuova ongelmia ja hankaluuksia heidän elämäänsä. Ja jos henkilö on feministi niin sitten täytyy muistaa haukkua vahvemmin. Sillähän se asia korjautuu. Paitsi että tietenkään en tee mitään tuollaista. Sehän olisi aivan idioottimaista. Mutat jos käyttäytyisin noita ihmisiä kohtaan kuten he kohtelevat muita ja käyttäisin strategioita ja kielipelejä joita he pitävät rationaalisina niin juuri siltä maailma näyttäisi.

Minun voi olla vaikeaa unohtaa koska sain kuulla asiasta fedora-ateisminkin aikana. (Siitä huolimatta että hattuni ei modifiointejen jälkeen edes teknisesti ottaen ole fedora! Tunnistakaa edes hatut joita vihaatte!) Enkä tuolloin identifioitunut ateistiksi sen enempää kuin identifioidun antifeministiksikään. Ja nähdäkseni tarvitaan melko asenteellista kikkailua jotta minusta saataisiin militanttiateisti tai sovinisti sanan täydessä mielessä. Olen pitänyt samanmallista hattua 1990 -luvulta, joten se on vanhempi kuin "fedora -ateismi" ja tämä tuoreempi antifeminismikytkös. I have this kind of hat before it was uncool!

Nyt minun on kuitenkin tavallaan kannustavaa pitää hattua juuri sen vuoksi että se lietsoo valheellisia stereotypioita. Ja provosoi ihmisiä tämän vain heidän päässään olevan illuusion pohjalta. Ja tämänlaisesta minä nautin paljon. Tuollaisesta materiaalista minun erektioni syntyvät. Saan syvää mielihyvää ihmisten typeryyden moninaisesta ilmitulemisesta ja siitä miten he nolaavat itseään tajuamatta sitä itsekään. Etenkin jos tekevät sen tavalla jonka olen esiin kutsunut. Ja reagoivat siten, että näen sen.

2 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

Itse koen kyllä olevani antifeministi, ja tämä johtuu siitä, että keskimääräisen kannattajan mukaan tarkasteltuna feminismi ei tarkoita sukupuolten tasa-arvoa, jota kylläkin itse pidän illuusiona. Kannatan pikemminkin sukupuolten yhdenvertaisuutta. Kyllä suomen kieli on sitten erinomainen kieli.

Olisi hauska nähdä, kuinka Fedora-hatun käyttämisen vastustajat rupeaisivat vastustamaan myös Linuxin levitysversiota Fedoraa.

Itse olin kerran lyhyehkössä, mutta tiiviissä koulutuksessa, jossa minut valittiin Linux-työryhmän johtajaksi. Minun ryhmäni piti rakentaa Fedora Linuxin pohjalle palvelinjärjestelmä.

Jos en olisi rötvääntyneen puolisotilaallisen pukeutumisen jalo harrastaja, kääntyisin Fedora-hatun käyttäjäksi nyt minäkin.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Tuopa oli ööö kuulla.