sunnuntai 24. elokuuta 2014

Pieni ajatus ; Jäitä hattuun

Jää-ämpärihaaste (Ice Bucket Challenge) on tällä hetkellä muodikas haaste jossa ihminen ensin antaa 10$ ALS -tutkimukseen ja kaataa päähänsä jääkylmää vettä. Tai antaa 100$ ALS -tutkimukseen. (Tai sitten ei ota osaa ja epäonnistuu haasteessa.) Siitä on tullut laajalle levinnyt meemi johon osallistumista pidetään hyvänä. Moni on ylpeä siitä että "luo tietoisuutta" ALS:ästä kaatamalla vettä päähänsä.

Minun silmiini tässä haasteessa ei ole mitään järkeä.
* Ensimmäinen asia on se, että tavallisesti ihmiset maksavat siitä että heidän päähänsä ei kaadeta jäätä.
* Koska meemi leviää siten että vettä päähänsä kaatava haastaa ystäviään mukaan, meemi noudattaa rikkinäisen puhelimen toimintaperiaatetta. Ja näin tästä haasteesta on tullut kuitenkin versio jossa moni ihan oikeasti ei kerro että sen lisäksi että kaataa videossa päähänsä jäistä vettä pitäisi antaa se 10$. Jolloin ihmiset siis kaatavat vettä päähänsä ilmaiseksi ja tällöin koko hyväntekeväisyysasia on etääntynyt.
* Muutoinkin koko kampanjan idea on erikoinen. Sehän perimmiltään sanoo että jokainen joka kaataa päähänsä jääkylmää vettä on itse asiassa kitupiikkipaska joka mieluummin ottaa jääkylmää vettä päähänsä kuin maksaa 90$ rahaa ALS -tutkimukselle. Tämä kyllä kyseenalaistaa niitä osallistujien hyväntahtoisuuksia melko vahvasti.

Ei kommentteja: