maanantai 11. elokuuta 2014

Että mitähän näillä minunkin taidoilla tekee?

Filosofian taitojen hankkimista ei perustella hyvällä työllistymisellä. Monille filosofi onkin vähän kuin epäonnistunut tieteilijä. Sellainen joka käsittelee totuutta ja maailmaa mutta saivartelevammin. Tai eispirituaalinen pappi, jokin sellainen joka tarjoaa uskontoa ilman Jumalaa, ja joka ei tarjoa uskon tuomaa vakautta ja varmuutta vaan sen sijaan tarjoaa epävarmuutta ja hämmennystä.

Moni voisikin kysyä että miksi kukaan filosofiaa ryhtyisi harrastamaan. Ja moni kysyykin. Ja koska filosofia tarkoittaa kysymyksiä on joskus kenties katsottava myös vastauksia.

Filosofit.fi kuvaa mahdollisuutta filosofin vastaanottoon "Filosofin vieraana sinua ei diagnosoida, eikä sinun tarvitse sitoutua mihinkään ohjelmaan." Joka kertoo että filosofi on vähän kuin psykiatri ilman diagnoosia ja terapiaa. Mutta tämänlainen negatiivinen kuvaus ei kerro mitä filosofi sitten tarjoaa eli mitä filosofin taidoilla tehdään. Mutta onneksi se paljastaa jatkon. Siellä keskustellaan erilaisista aiheista. Henkisestä kasvusta, omasta ajattelutavasta, arvoista, arvoratkaisuista, "Joskus voi olla paikallaan myös tuulettaa omia käsityksiään elämään liittyvistä asioista tai vain laajentaa omaa suhdettaan arjen pieniin tai isompiin kysymyksiin koskivatpa ne sitten uskontoa, politiikkaa tai ihmissuhteita." Joka tekee filosofista epäonnistuneen horoskoopintekijän joka vastaa klassisesti seuraaviin aiheisiin "rakkaus", "työ", "ihmissuhteet", "matkustus", "terveys", "raha". Filosofilta et vain saa tietää kohtaloa. Sen sijaan "Filosofisen keskustelun tarkoitus on avartaa dialogissa omaa ymmärrystä elämästä ja siihen liittyvistä asioista. Filosofin kanssa käyty keskustelu avaa ulottuvuuksia ja näkökulmia, joiden kautta uudet kysymykset ja vastaukset ovat mahdollisia. Joskus sokraattisesti ärsyttäviä ja toisinaan taas lohduttavia." Eli täsmälleen kuten keskustelut seurakunnan sielunhoitajien kanssa, tosin mahdollisesti ärsyttävämmin. Ja ilman taivaspaikan lupailua.

Myös lääkäripalvelu asteria tarjoaa filosofin vastaanottoa. "Vastaanotolla koulutettu filosofi auttaa asiakasta käsittelemään ja ratkaisemaan hänen mieltään huolestuttavia haasteita ja asioita. Neuvonpidon haasteet ja asiat ovat luottamuksellisia. Filosofisessa neuvonpidossa voidaan käsitellä asiakkaan mieltä painavia elämäntaidollisia asioita." On erikoisen mielenkiintoista että tämä liitetään terveydenhoitoon. Filosofin vastaanotto ei kuitenkaan ole psykologista terapiaa eikä siinä hoideta muitakaan sairauksia. Elleivät elämänhallinnan haasteet sitten ole sairaus. Tyhmyyden ja kädettömän amatööriyden tosin varmasti jokainen joskus toivoisi olevan sairaus joka hoidettaisiin vaikka väkisin.

Että mitä siis tekee filosofian taidoilla? Näköjään rahaa.

Ei kommentteja: