lauantai 23. elokuuta 2014

Instant kolme viisasta apinaa

Kirjoittaja demonstroi
länsimaista sanontaa
"Hiljainen voi vaikuttaa
tyhmältä, mutta suun
aukaiseminen poistaa
viimeisenkin epäilyksen."
Kolme viisasta apinaa (三匹の猿) on Japanin kulttuurissa tunnettu maksiimi. Jossa ei pidä kuulla pahaa, nähdä pahaa eikä puhua pahaa. Ideaali on tietenkin melko vieras kulttuurissa joka perustuisi avoimuuteen ja tiedonjakamiseen. Mutta opportunistisemmissa tai valtahierarkialta tiukassa paikassa tämänlaatuinen käyttäytyminen on varmasti, jos ei viisasta, niin ainakin strategisesti järkevää. Toki Suomessakin on hyväksytty että hiljaiset ovat jotenkin järkevämpiä kuin muut.

Japanilaiset olisivat saattaneet arvostaa ketä tahansa eurooppalaista joka pitää bascinet -kypärää. Itselläni onkin juuri tämänlaatuinen hyvin klassinen pääsuoja. Ja kypärät hyvin usein vaativat toppausta niin että kuuleminen vaikeutuu hyvin vahvasti. Mutta bascinet on siitä kenkku, että sen silmikko on hyvin kapea. Ja se on itse asiassa hyvin kaukana silmistä. Monissa muissa kypärämalleissa silmikon rako ei ole ehkä kauempana, mutta se on kuitenkin hyvin lähellä silmiä. Joten ne rajoittavat näkökenttää yllättävän vähän. Bascinet -kypärän pitäminen sen sijaan rajoittaa näkökenttää käsittämättömän paljon. Siinä on vain kapea rako ja maskissa olevat raot tai reiät, joiden kautta saa pienen aavistuksen ympäristössä. Sellaisen kanssa taisteleminen on todella vaikeaa.

Mikä tavallaan on se huomio josta olen blogaamassa nyt.

Jos mietimme bascinet -kypärää, voimme huomata että se on kehittynyt cervelliere -kypärästä. Siihen on vain laitettu visiiri ja tämän lisäksi kypärää on muotoiltu siten, että siinä on taaksepäin "suippoa kärkeä". Bascinet - kypärätyyppi syntyi 1300 -luvun alkupuolella, ja sen kehittymisessä on ilmeisesti otettu vaikutteita muslimien käyttämistä kypäristä.

Aluksi kypärään kuului visiiri joka oli joko täysin irrotettavaa mallia tai sitten siinä oli luukku josta visiirin voi nostaa. Ja niissä ei käytetty kiinnitysmenetelmiä. Siinä oli myös erilliset kiinnitystapit aventailille, eli rengaspanssarista tehdylle "verholle" jonka saa laskeutumaan suojaamaan kaulaa ja hartioita. (Jotkut aventail -tyypit suojaavat myös kasvoja mutta bascinetissa tätä puolta hoitaa visiiri.)
Kypärän visiiri on tietysti nerokas keksintö, koska se suojaa naamaa. Ja tätä kautta siitä tuli haaste taistelijoille ; Koska ihmisillä oli tuollaisia naamansa suojana, täytyi tietysti keksiä kikkoja joiden avulla tämä suoja voidaan kiertää. Tästä näytteenä onkin Fiore dei Liberin opetukset. Hän opettaa miten haarniskan visiiriä voi nostaa ja lyödä sitten sen alle. (Kuvassa on huomattavaa miten lyöjällä on kasvot paljastettuina. Tähän liittyen lupaan palata asiaan kohta.)

Myöhäisaikojen bascinet
jossa visiiri kiinnittyy
ja jossa on melko isot reiät.
Myöhemmin tätä asiaa sitten korjattiin siten että visiiristä tehtiin aivan täysin kiinnittyvä. Tähän käytettiin erilaisia hakasia tai nuoralla sitomista. Näin Fiore viittaakin kohtuu lyhyeen aikaväliin jossa visiirit olivat päasiassa helposti nostettavia mutta olemassa. Samalla visiirien asemointia korjattiin niin että silmänraot olivat lähempänä. Ja toisaalta kypäriin saatettiin tehdä isompia reikiä. Suojaavasta visiiristä tuli enemmänkin ohuiden kaltereiden suojaama koppa kuin vanhan bascinetin tyylinen lähes umpinainen laatikko jossa oli lähinnä ilmanreikiä sen verran, että hyvällä tahdolla ja yrittämisellä kypärässä voidaan hengittää pitkiä aikoja ilman tukehtumista.

Mutta näkisin että tämä kypärän kehittyminen ei itse asiassa ole pelkästään sitä että kypärät muuttuivat paremmiksi. Uskoisin nimittäin että jos asia olisi näin, bascinet olisi osattu hioa paremmaksi melko helposti. Itse asiassa kypärässä on sen tyylisiä ratkaisuja, että on hieman omituista miksi sitä on tehty. Jos kypärässä on paljon ilmiselvästi tyhmiä ratkaisuja ja se tekee instant kolmeksi viisaaksi apinaksi kerralla, niin miksi kukaan olisi halunnut käyttää niitä? Ennen kaikkea miksi sitä olisi käytetty niin kauan? Luultavasti siksi että kypärä ei olekaan tyhmä.

Tähän liittyen minulla on teoria.

Teoria siitä miksi juuri bascinet -kypärät olivat melko suosittuja ja miksi niitä käytettiin niin kauan. ; Toki asiaa on mietitty omasta kannasta poikkeavallakin tavalla. Jos katsotaan vaikka minun kypäräni muotoilua, osa näkee siinä kuonoa ja muuta vastaavaa pelottavaa. Siannaamakypärä on saattanut kenties olla jonkinlainen pelotteluväline. Tällä teorialla on kannattajansa ja puolensa. Mutta näkisin että kuonolla on ihan toinen funktio. Ja tämä toinen funktio on se minun teoriani.

Jos katsotaan bascinetia, siinä on edessä kuono joka ohjaa edestä tulevia impakteja sivulle. Sen silmänraot ovat kaukana ja itse asiassa silmänraon kohdalla on usein jonkinlainen harjanne, joka oikein erikseen nostaa rakoa kauemmas. Nämä harjanteet siirtävät impaktia siten että silmänreikiin on mahdollisimman vaikeaa osua. Pitää osua täsmälleen oikein tai muuten impakti siirtyy syrjään. Sama täsmällisyys on vielä vahvempi visiirin kohdalla.

Itse näen että visiirin pääasiallisena tehtävänä ei ole aluksi ollut olla mitään joka on ollut koko ajan käytössä. Normaalisti vakiintunut tähän verrattu kypärämalli on nähtävissä pelkkänä avonaamaisena kypäränä. Visiiri on alun perin ollut luultavasti upgrade jota on käytetty vähän aikaa. Nimittäin silloin kun ollaan joukossa jota ammutaan kauempaa nuolilla. Silloin ei olla lähitaistelussa. Kaikki mitä pitää nähdä on se, onko vihollinen jo liian lähellä. Ja sen verran kypärästä kyllä näkee. Muotoilu joka siirtää iskuja syrjään on kätevä juuri nuolia ajatellen, koska nuolet ovat perimmiltään pistäviä. Niiden syrjään siirtäminen onnistuu kohtuullisen hyvin (verrattuna siihen miten kovaa nuolet oikeasti tulevat). Nuolet on siis haluttu siirtää syrjään (ei pysäyttää). Ja tähän kypärä on ollut hyvä. Sitten varsinaisessa taistelussa visiiri on joko avattu (saranamalli) tai heitetty kokonaan pois (irrotettava malli). Sen vuoksi Fioren kuvassakin on esillä avonaamainen kypärä samassa kuvassa kun vastapuolella on nostettava visiiri.

Myöhemmät versiot sitten vain ovat mukaelmia joissa on haluttu käyttää visiiriä myös lähitaistelussa. Ja niiden kohdalla on sitten tehty kompromisseja. Isoreikäinen verkko ei suojaa nuolilta yhtä vastaansanomattomasti kuin esimerkiksi minun käytössäni oleva varsin umpinainen versio. Väittäisin että nuolimyrskyteoria on siitä hyvä että sen mukaan kypärässä olisi sen vallitsevat ja selvimmät piirteet, ja syyt eivät olisi esteettisiä tai erilaisia selityksiä siitä miten ihmiset olisivat olleet erityisen tyhmiä. Aikana jolloin kypärät ns. "eivät olleet hirvittävän edullisia" on uskottavaa että niiden muotoilua oli mietitty hyvinkin pitkälle. Kuten tietysti myös keinoja kiertää tämä asia.

Ei kommentteja: