maanantai 6. kesäkuuta 2016

Totta kuin Rotta

Saku Timonen sai postissa kuolleen rotan. "Millainen mahtaa olla sielunmaisema sellaisella tyypillä, joka lähettää vihaamansa bloggaajan 81-vuotiaalle äidille kuolleen hiiren kirjepostina?" Kyseessä on laajempikin ilmiö. Sillä Jori Eskolinille on lähetetty samanlaista postia. "3-vuotias vantaalaispoika sai eilen torstaina inhottavan ja hyytävän, hänen nimellään lähetetyn postipaketin: sisällä oli ainoastaan kuollut rotta." ... "Pojan isä, blogisti Jori Eskolin uskoo kyseessä olevan yritys vaientaa hänet." Koska molemmat ovat tunnettuja ja äänekkäitä maahanmuuttokriitikoiden kriitikoita, ei ole vaikeaa arvata minkälainen ideologinen yhteys tässä postissa on takana.

Elossa olevat rotat ovat mainioita olentoja. Toki etenkin lemmikkirotat ovat toki aika usein syöpäisiä. Rotat ovat suloisia. Kuolleet rotat ovat sitten jotain muuta. Kuollut rotta on kuvottava ja iljettävä. Se voi pitää sisällään tautiriskin, sellaisen riskin joka vaarantaa terveyden tavalla joka on luonteeltaan sellainen että lähettäjä on joko tiennut tai hänen on pitänyt tietää se. Rotta ei ole myöskään älyllinen kannanotto. Tämä kertookin kaiken oleellisen lähettäjän sielunmaisemasta ja kognitiivisista kyvyistä ja siitä taidosta jolla hän osallistuu yleiseen keskusteluun. Rajat on todellakin kiinni. Kognitio ei tuonlaatuisissa aivoissa kulje.

Huomattava asia on se, että kuolleisiin eläimiin liittyy vahvaa symboliikkaa. Teko on siksi väkisinkin uhkaava. (Toki voi olla että ihminen on niin idiootti että ei ymmärrä tälläisiä konnotaatioita. Mutta tämä tavallaan pahentaa ongelmaa.) Lisähuomiona voin sanoa että Mafia käyttää hevosenpäitä, ei rottia. Elokuvassa "Se7en" on ymmärretty lihanpakkaamisen ja postittelun ydin huomattavasti tehokkaammin.

Ihan siksi että tulee inaisesti erilainen viesti käytettävästä tuhopotentiaalista kuin jonkun rotan kanssa. Rotan tuhoaminen ei vaadi muuta kuin että asuu vaikka sellaisessa loukossa joka rapisee rottia. Jos kuollut sianpää kertoo että tekijällä on voimaa, kyky kuljettaa suurta määrää lihaa ja pääsy vannesahaan, ja tottumus käsitellä verisiä asioita, pelkkä kuollut rotta kertoo enemmän lähettäjänsä henkilökohtaisesta hygieniasta. Myös postitustapaa kannattaa miettiä. Jos herää kuollut rotta tyynyllä, se antaisi huomattavasti paremman viestin.

Toki ymmärrän jos rotanpostittajan kognitiiviset kyvyt ja harjaannutetut taidot eivät riitä tuollaiseen asialliseen ja kunnolla tehtyyn uhkailuun ja lyttäämiseen. Mutta sellaisen kyvyttömän luuserin ei ehkä kannatta lähteä harrastamaan uhkailua in first place... Etenkin siinä vaiheessa kun halpamaisuus yltää omaisiin kohdistuvaan hyökkäykseen, kannattaa pitää varaansa koska se on sitä high risk businessia.

Ei se mitään että on moraaliton. Mutta jos on moraaliton tavalla joka on lähinnä säälittävä, niin pääsee jo johonkin kirjoihin. Toki jos minulle itselleni tulisi tuollainen laatikko, pistäisin rotan talteen ja ottaisin tavoitteekseni löytää sen lähettäjän.

3 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

Poliittinen yhdistys, jonka toiminnassa olen lievästi ollut mukana, sai kerran kanssa pahaa postia. Tai itse asiassa sen ensimmäinen puheenjohtaja, joka sai postitse läjän paskaa.

Lähettäjä saattoi olla kognitiivisesti rajoittunut suvakki.

Se että suvakeilla on Suomessa valtavasti mediavaltaa, osoittaa tietenkin, että kyseinen mahdollinen suvakki oli oikeassa. Koska asiasta ei tietääkseni kirjoitettu edes iltalehdistössä.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Lähettäjä varmasti oli kognitiivisesti rajoittunut suvakki. Toki teosta tulisi täysin tasa-arvoinen jos olisi lähettänyt lapsille tai muille omaisille. Iskettäisiin heikkoihin omaisiin eikä itse henkilöihin. Mutta kyllä kertoo että on lähettäjä päätään tyhjentänyt jos on tuollaisia lähettänyt.

Tom Kärnä kirjoitti...

Juu. Jotkut kuvittelevat, että kun oma aate on oikeassa, niin saa käyttäytyä miten huvittaa.