maanantai 6. kesäkuuta 2016

Pata, kattila ja pseudotieteet

Bill Maher on varsin värikäs hahmo. Hän on kampanjoinut tiettyjä pseudotieteellisiä näkemyksiä vastaan. Hän on toisaalta kampanjoinut myös rokotedenialismin puolesta. Neil DeGrasse Tyson muistuttikin tästä aiheesta hänelle. Maher oli kutsunut Tysonin vieraaksi ohjelmaansa. Ja esitti että tiedevastaisuus on ennen kaikkea konservatiivien piirre. Tyson aloitti kommentoinnin melko kohteliaasti "“Don’t be too high and mighty there,” Tyson said. “Because there are certain aspects of science denials that are squarely in the liberal left.” Maher asked Tyson to elaborate.“I know one, but I don’t want to get into it,”". Joka tietenkin riittää sellaisenaan monille. "Tyson went on to explain that liberals also tend to be the ones who consistently scare people about what they believe are the dangers of genetically modified organisms. He also rightly pointed out that liberals tend to be big believers in “alternative medicine.”".

Hieman samanlainen olo tulee katsellessa Timo Soinia. Joskin minun mieleeni ei tule että Soini olisi puolustanut tiedettä missään koskaan. Viime päivinä hän on kuitenkin korostetusti nostanut vasemmistolaisien höpöyttä esiin. Näin ollen Soini muistuttaa Maheria. (Joskin ilman sitä että Maher kuitenkin on verevästi puolustanut tiedettä edes jossain aiheessa.) Hänen tekstinsä "Lässytys lyö takaisin" jatkaa linjalla jonka jouhimatotikkari aloitti. Lässytys lyö takaisin tekstin sisältö on onneksi se, että tyhmien mielipiteiden esittäminen ei ole maanpetos. Väärätkin mielipiteet saa sanoa ja ne kuuluvat Soinista politiikkaan "kuin sika vartaaseen". (Sian vartaaseen kuulumisesta on toki monia mielipiteitä mutta oleellista on että Soinista sika kuuluu vartaaseen. Vertaus on tulkittava tästä kulmasta.) Soini puhuu tässä yhteydessä kuitenkin esimerkiksi kiviterapiasta. Soinista tämä on lässytystä ja sen käyttäminen lyö takaisin. "lässytyksellä ei enää pärjää. Se lyö takaisin, kaikissa länsimaissa."

Valitettavasti jos tämä on totta niin Soinin puolueella mennee huonosti. Soini on käytännössä elänyt värikkään kielensä kautta. Kiviterapioilla naureskelu onnistuu koska se on pseudotiedettä. Samalla lienee syytä muistaa että PerusSuomalaisissa on ollut kreationismia tukevaa liikehdintää, esimerkiksi Mika Niikon seikkailuissa. Ja kiviterapiapuoli on siitä jännittävä, että nimenomaan PerusSuomalaiset järjestivät  eduskunnassa vaihtoehtohoitoseminaarin kansanedustajille ja heidän avustajilleen, alustuksissa oli kuultu homeopaattia ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen edustajaa.

Mielestäni tämänlaiset ovat lässytystä ja psedotiedettä ja humpuukia. Mutta Soinille lässytys taitaakin tarkoittaa sitä että ei ole asenteiltaan macho heikkoja kohtaan. Hänelle ystävällisyys ja heikompien tukeminen ovat sitä lässytystä. Ei se, että puhuu paskaa käyttäen aggressiivisia ilmaisuja joiden peruastana ei ole tiede vaan se, että ne muotoillaan näppärän-värikkäästi. Soini onkin tässä kohden kuin Trump, johon hän itseään vertaa. Paljon poruja, vähän kompetenssia. Jos minulla olisi yksi asia opetettava Soinille, se ei olisi että muuttaisi mielipidettään maahanmuutosta. Se on enemmän se, että "älä ole Bill Maher".

Ja tämä vaatii sen että ensin on asiasisältö ja substanssi hiottava tieteenmukaiseksi. Ja sitten sen jälkeen sitä saa koristella ties millä retoriikalla. Ilman tätä on vain hassun idiootin lässytystä. Huuto on kovaa. Mutta onhan kolisemassa tyhjä tynnyri. Tyhjän tynnyrin tunnistaa helpoiten huonosta tieteenlukutaidosta ja ymmärryksestä. Toivon että Soini on oikeassa ja että paskanjauhannalla ja idiotismilla ei pärjää. Toivon että kansa on oppinut Soinista sen minkä se voi oppia ; Soini on nyt saantu näyttää mihin hän pystyy vallassa. Maahanmuuttokriittisten ja perussuomalaisia äänestäjien luulisi kykenevän katsomaan substanssiin. Heidän kannattaa vain kysyä : Onko Soini ollut sanojensa mittainen substanssiosaaja, vai onko hän vain vereviä huudellut lässyttäjä. Näyttö saakoot kertoa sen onko hän suorapuheinen asian ja toimen mies. Vai onko hän vaan mediassa viihtyvä ja mediapelin taitava verevillä ilmaisuilla ratsastava retoriikantaitaja eli paskanpuhuja. Sellainen kuin Bill Maher.

Ei kommentteja: