lauantai 4. kesäkuuta 2016

Pojan kusettamisesta

Suomalainen lesbopari on synnyttänyt pojan. Ja tässä adoptioprosessissa on herännyt kysymyksiä. "Heillä oli erilaisia kysymyksiä ja mietintöjä. Yksi niistä oli huoli siitä, kuka opettaa pojan pissaamaan seisten tai silloin kun ollaan paikassa, jossa ei ole vessaa. Kun ei ole sitä miehen mallia."

Tutkiminen on kiinnostavaa, koska toinen lesboista on kuitenin lapsen biologinen äiti. "Kun parisuhteensa rekisteröinyt naispari hankkii lapsen hedelmöityshoidoilla, vain biologinen äiti on juridisesti lapsen vanhempi. Toisen vanhemman juridisen vanhemmuuden vahvistaminen vaatii perheen sisäisen adoption." Näin ollen lapsen elämään ei ilmesty mitään miehen mallia kävi adoptioprosessissa sitten miten tahansa.

Toisaalta on selvää että lesbot kohtaavat usein tämänlaisia kysymyksiä. Toisin kuin yksinhuoltajiksi jääneet naiset. Suomessa on paljon yksinhuoltajaäitejä joilla on poikia. Isät voivat olla kuolleet. Näissä tätä pissaamisasiaa ei pidetä jostain syystä huoltaherättävänä tai relevanttina kysymyksenä.

Samoin ihmettelen mikä onkaan suhtautuminen julkisilla paikoilla kuseskeluun. Olen ymmärtänyt että se usein rikkoo lakia. Ja että se on paheksuttavaa. Tästä voidaan toki herättää monenlaisia tärkeitä kesksuteluja siitä että miten poika ilman miehen mallia harrastaa graffitien töhertelyä porttikonkeihin.

Toisaalta olen kyllä ymmärtänyt että Suomessa ulkomaalaiset kokevat että kaduille kuseskelu ja syljeskely ovat maan kulttuurinen ellei peräti geneettinen erityispiirre. Virallisesti sitä paheksutaan, mutta sille ei tehdä mitään. Ja kyllähän Sörnäisissä on tarjolla katukiviä huuhtelevia kultaisia suihkuja runsain mitoin. Tämä huvittaa joka kerran kun MV -lehti puhuu julkikuseskelevista matuista. Nehän ovat integroituneita matuja. Toisaalta nämä katukuseskelijat ovat sen verran tavallinen näky että eiköhän poika pelkästään näitä katsomalla opi. Pystypissaaminen kun ei ole mitään rakettitiedettä.

Vaikuttaakin että uskonnollinen vakaumus vaikuttaa prosessissa. Kyse ei siis ole tasapuolisesta ja reilusta kohtaamisesta. Vaan siitä että asennevamman vuoksi täytyy yrittää kusettaa pojan sijasta systeemiä ja pojan vanhempaa/vanhempia.

Ei kommentteja: