lauantai 4. kesäkuuta 2016

Tervetuloa Hämäläisten kylään

Seuraava kuvaus on saatu unessa, peräti sellaisessa johon on liittynyt unissakävelyä. Kyseessä ei kuitenkaan ole profetia, toivottavasti.

Suomessa on Hämäläisten kylä. Se on pieni kylä. Mutta siinä on kokoonsa nähden suuria rakennuksia. Kylä koostuu neljästä korttelista. Korttelit on rakennettu hienoilla monikerroksisilla Jugend -tyylisillä rakennuksilla. (Samantyylisiä löytyy Helsingistä.) Talot ovat vaaleanvihreitä. Yksi teistä on pääkatu, se on leveämpi. Näitä puhkoo yksi sivukatu. Joka on kapea.

Pääkadun suunnalla on sisäänkäynnit taloihin. Porttien päällä on katunumerointi vaalealla koristeellisella kipsikuvioinnilla. Lisäksi kuvitusaiheena on kasvokuva tuntemattomasta miehestä jolla on päässään silinterihattu. Hän lienee tärkeä suurmies koska jokaisessa talossa on sama kuviointiaihe.

Yhden talon julkisivussa on näkyvissä työn näyttely. Se ei ole suuri. Enemmän vitriininomainen. Vitriini tuo mieleen kommunistiset näytteet. Huomiota herättää erityisesti se, että yhteen on rakennettu viktoriaanisen oloinen vahanukkeasetelma joka kuvaa eläinten täyttäjiä. Jostain syystä täytettäväksi eläimeksi on asetettu seepra. Sitä täyttää kolme tyylikkäisiin mustiin juhlapukuihin puettua vahanukkea. Heilläkin on silinterit päässä. (Pukeutumisvalinta ei ole käytännöllinen taksidermian jalon taiteen harrastamisessa.)

Sivukatu on sitten hieman erilainen. Se tuo mieleen jotkut Lontoon kämyisimpien kulmien sivukadut. Niillä on lähinnä palotikkaita. Nämä ovat periaatteessa aivan näkyvissä pääkadulle. Kontrasti on valtava. Saan "suoraan päähäni" tiedon että itse asiassa pääkadun sisäänkäyntejä ei käytetä lainkaan. Oikesti asuntoihin mennään näitä palotikkaita pitkin. Kun ne kerran ovat joka tapauksessa olemassa. Näin pääportit eivät kulu ja pysyvät hienoina.

Samalla saan tietää "suoraan päähäni", että Jugend -talojen kerrokset ovat olleet kaupungin päättäjien mieleen liian korkeita. (Ne usein ovatkin aika korkeita.) Siksi ne on puolitettu. Jäljelle jää hyvin matalia huoneita jotka on tungettu täyteen köyhiä ihmisiä.

Kun tästä kylästä lähtee kävelemään ulos, näkee natolankojen rivistöt. Kyseessä ei ole tavallinen piikkilanka vaan nimenomaan natolanka. Niistä on tehty kieppejä jotka ympäröivät koko kylän. Joka tarvitaan että Hämäläiset pysyvät kurissa.

Kävelen natolangan ympäröimällä alueella joka on kuitenkin hitusen puistomainen. Siinä on nurmikkoa ja koivuja. Ympäriinsä lentää lepakoita. Huidon niitä. Minua puree sormeen liito-orava. (Jostain syystä.) Minulle luvataan raivotautirokote. Sitten herään.

Ei kommentteja: