tiistai 13. lokakuuta 2015

Pieni ajatus ; Viikingit

Kun ihmiset lähestyvät viikinkejä, on vahva mielikuva skandinaavisesta kulttuurista. Joka ilmenee ennen kaikkea siten, että on kirveillä ja kilvillä varustautuneita sotureita jotka kulkevat pitkälaivoilla paikasta toiseen.

Mielikuva on sinänsä tosi että skandinaavian alueella on ollut skandinaavinen kulttuuri jossa on harrastettu tämänlaista. Mutta tästä vedetään hyvin erikoisia sekaannuksia. ; Esimerkiksi kun englannista löydettiin viikinkien hautoja joissa oli mukana naisia, pääteltiin tästä suoraan että viikinkikulttuurissa myös naiset olivat sotureita.

Kenties olivatkin, mutta ei sitä tuosta aineistosta voi päätellä ; Esimerkiksi voidaan sanoa että luultavasti englantiin haudatut olivat enemmänkin asettuneet asumaan. (Eli he olivat enemmän maahanmuuttajia kuin sotureita.) Sotaretkillä kuolleita ei haudata vihollisten toimesta kovin armeliaasti, ainakaan siihen maailmanaikaan. (On toki varmaa että ensin sotavoimia on käytetty että alueita on valloitettu. Jotta sinne saadaan niitä maajusseja!) Onkin tiedostettava että jos viikinkejä ajatellaan kulttuurina, niin sitten suurin osa viikingeistä oli enemmänkin maanviljelijöitä, kauppiaita, seppiä ja muuta "tavallista". Ja jos taas viikinki on enemmän jokin soturi-ryöstelijä-laivallamenijän ammatti, niin vain harva skandinaavi oli viikinki.

Tätä asiaa ei auta se, että soturimyytti on näppärä keino saada rahaa. Siksi jos historiallisia paikkoja myydään nähtävyyksiksi, kuvastossa käytetään helposti sotureita. Mutta sitten tosiasiassa sitä käydään katsomassa jotain maalaiskylää. Kaikki eivät tiedosta jännitettä näiden kahden välillä.

Roolipelitermein ; Ihmisten tulisi päättää onko viikinkiys "race" vai "class". Eikä sekoittaa niitä keskenään. (Lopettakaa!)

1 kommentti:

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Vatikaani aloitti hyökkäykset, kiristyksen ja uhkailun ristiretkinä, viikingit vaik kostivat, reagoivat. Kunnes rahan korruptio sai viikinki kuninkaat kääntymään.