torstai 22. lokakuuta 2015

Deadwoodista, nimeämisistä ja historiassa joustamisesta

"Deadwood" oli hieno sarja. Se myös päättyi täsmälleen oikein. Sarja sijoittui 1870 -luvulle. Ja siinä käytettiin monia historiallisia hahmoja. Yksi näistä ei ollut Joanie Stubbs. Joka on keskeinen hahmo sarjassa. Mielenkiintoista on, että tosasiallisesti tämä hahmo perustui löyhästi todelliseen ihmiseen, Dora DuFraniin. Hän oli siitä merkittävä ihminen että Martha Jane Burke aka. "Calamity Jane" oli tosielämässäkin hänelle jonkin aikaa töissä. Tätä tapahtui tietysti sarjassakin.

Uudelleennimeäminen on tietenkin ymmärrettävää jos halutaan olla tarkkoja. Eri nimi voisi antaa lupaa erilaiselle sooloiluille. Mutta tosiasiassa sarja sooloilee hyvin paljonkin. Esimerkiksi tapa jolla sarja - hahmoa uudelleennimeämättä - käyttää Charlie Utteria on kiinnostava. Utterhan oli omana aikanaan tunnettu "metroseksuaali". Villissä lännessä oli itse asiassa melko paljonkin sen tyylisiä keikarimaisia sankareita joilla tämä keikarius oli oleellinen osa imagoa. ("Wild Bill" Hickok on näistä yksi. Jossain määrin tämä tyylitietoisuus voidaan liittää myös Custeriin.) Tosielämässä Utter kantoi koristeltuja aseita, huolehti ulkonäöstään tarkasti. Sarjassa hänet kuvataan hyvin arkisena mutta rehellisenä miehenä. Ehkä tämä johtuu siitä että ajatus maskuliinisuudesta on muuttunut ja sarjan Utter vastaa nykyajan kuvaa "kunnon miehestä" samoin kuin Utter edusti omassa ajassaan tiettyä maskuliinista mallia. (Joka nykyään tuomittaisiin "hyvin homoksi".)

Osa voi tietysti ajatella että Stubbsin hahmo prostituoituna voisi tuoda erityistä kuraa hänen maineelleen. Mikä on sinänsä hämmentävää että hahmo on kuitenkin kohtuullisen tunnettu. Lisäongelmia tälle selitysmallille tulee siitä, että sarja on ottanut erityisen suuria ja loukkaavia vapauksia E. B. Farnumin kohdalla. Farnum oli todellakin Deadwoodin pormestari. Ja historiallisena hahmona hän oli itse asiassa varsin kelvollinen ja aikaansaava. Hän tuki mainareita investoinnein, hän halpotti paikallisen asiallisen viihde-elämän rahoitusta koska ajatteli sen tukevan paikan viihtyisyyttä. Hän ahkeroi jotta alue tunnustettaisiin ja saataisiin postinjaon piiriin. Hän järjesti myös katujen siivoamista. Farnum myös järjesti palolaitosasioita ja järjesti että lennätin saatiin kaupunkiin. Hän myös perusti ensimmäisen koulun kaupunkiin. Sarja esitti hänet aluksi limaisena huijarina ja sarjan edetessä yhä vahvemmin statistina ja koomisena kevennyksenä.

Tässä mielessä on omituista että periaatteessa historiallinen hahmo on päätetty nimetä uudestaan.

Ei kommentteja: