perjantai 9. lokakuuta 2015

ANTEXI, MVTTA VOINCO PYYTAA TEITA SOITTAMAAN VAINOHARHAISEN?

"Uuninpankkopoika" Saku Timonen on kirjoittanut lukuisia juttuja siitä miten MV -lehti ei ns. ole huolehtinut faktantarkistuksistaan. Hänen tekemisensä ärsyttävät monia.

Asia ei kiinnosta minua juurikaan, sillä MV -lehteä ei voi rehellisesti kutsua millään kunnioittavalla nimellä. Sitä on turhaa kutsua edes "gonzo -journalismiksi". Sillä Gonzo -journalismissa on yleensä jotain kunnioitettavaa. MV -lehti ei yksinkertaisesti perustu journalistien paikallaoloon ja omakohtaisuuteen korostavaa uutisointia jossa tosiasioita valikoidaan subjektiivisesti ja luodaan tällä keinoilla postmoderninmakuista sepitettä. Sillä julkaisu enemmän poimii muiden kirjoituksia kuin on mikään sisältöä tuottava taho.

Sen sijaan merkittävää on ollut se, että moni seuraa MV -lehteä ja pitää sitä totena. Kun epäfaktuaaliset tarinat joita lehti levittää ilman faktojentarkistusta ovat, no ... tietynlaisia, syntyy helposti ajatus siitä että tässä ollaan uudenlaisen mediakulttuurin alla. Sellaisen jossa vielä Gonzo -journalismiakin subjektiivisemmin luodaan levityskanava joka keskittyy rapsuttamaan lukijakuntansa korvasyyhyä. Ja tekee tätä lietsoen olemassaolevia vihantunteita. Kun esitetään kovia syytöksiä ja lukijakunta arvostaa koska "muut tahot eivät kerro tätä näkökulmaa" niin kokonaisuus ei ole kaunis. Jos lehti tekisi journalistista työtä eli tarkistaisi faktat eikä perseilisi, asia voisi olla hyvin toinen.

Mutta koska ei, niin tästä voisi jopa luoda pienen tarinan siitä miten maassamme on olemassa sellainen taho joka on "maahanmuuttokriittinen" sellaisella tavalla että se välttelee "rasismi" -termiä lähinnä siksi että "rasismi" on huonoa PR:ää. Ja tästä ihmisryhmästä voisi jopa nimetä nimellä "perussuomalaiset".

Tämänlaisia voisi tulla mieleen. Ja enemmänkin. Kun tietyn puolueen kannattajat kerran toisensa jälkeen lankeavat saman lähteen tekemiin temppuihin. Temppuihin jotka alkavat "ei ole edes palkattuja journalisteja tonkimassa asioita" joista on menty selvään "levitykseenn ilman faktantarkistusta" jossa selvästi haetaan enemmän klikkejä ja mainostuloja kuin ns. journalismia, niin voisi ajatella että tämä lankeaminen kertoisi siitä mikä tämän puolueen korvasyyhy on.

Se on helppo tarina. Sen voi luoda. Ja itse asiassa sen voi sitoa olemassaoleviin faktoihin. Kuten esimerkiksi MV -lehden tekemiin asiavirheisiin yhdistettynä siihen miten tuota tahoa kehutaan ja kannatetaan. Myös klikkien määrät ovat tiukempaa faktaa kuin lehden esittämät huhupuheet ovat monesti olleet. Ja tästä onkin luotu tarina. Tarina siitä että "maahanmuuttokriittisyys" olisi aina samaa kuin "rasismi".

Tosiasiat näyttävät toiselta. On olemassa lehti nimeltä "Helsingin Sanomat". Lehti jota kutsutaan lisänimellä "Pravda" lähinnä siksi että on olemassa modernissa ajassa eläviä ihmisiä jotka ovat niin herkkänahkaisia, noloja ja suhteellisuudentajuttomia että eivät ymmärrä että mitä kommunistinen Neuvostoliitto oikeasti teki. Sillä jos he tietäisivät ja sisäistäisivät, niin he häpeäisivät tuollaisia rinnastuksia.
1: Itse asiassa reiluinta mitä tälläisellä linjamalla olisi olisi syyttää jokaista tälläistä eugeniikkaa kannattavaksi kansanmurhaajanatsiksi. Ihan siksi että kun kerran "saa esittää mielipiteitä ja kritiikkiä" tarkoittaa paskoja yliampuvia rinnastuksia, niin OK ; hyvän perustelun ja keskustelun standardit kulkevat molempiin suuntiin!

HS -lehti on kuitenkin julkaissut uutisen puoluesuosioista. "Perussuomalaisten kannatus romahtanut". Tämä on hyvin mielenkiintoista. Koska nähdäkseni puolue on ollut äärimmäisen leimallisesti maahanmuuttokriittinen. Ja rehellisesti sanoen Syyrian pakolaistilanne on sen verran laaja ja vakava, että tällä hetkellä se on varmasti relevantimpi aihe - ja henkilökohtaisempi kiinnostuksenkohde - monille. Tämänlaiset seikat yleensä nostavat suosiota. Ja suuresti. Puolueen suosio onkin romahtanut pääasiassa kahdesta syystä ; Ensinnäkin puolue on unohtanut vähävaraiset ja köyhät. Ja lisäksi maahanmuuttokriittinen puhe on lietsonut aggressioon niitä ihmisiä jotka ovat niitä joita PS -puolue on aina kiistänyt olevansa, mutta jotka kuitenkin äänestävät PS:ää ja seuraavat tätä, koska PS on eniten heidän puolueensa.

Sillä aikaa kun konservatiivit ovat keskittyneet valittamaan siitä miten liberaalit ovat keskittäneetliikaa  huomiota KuKluxKlan -kaapuihin, on sitten esimerkiksi Kouvolassa heitelty polttopulloja ja yritetty polttaa Lammin pakolaiskeskus. Toki ymmärrän että moni maahanmuuttokriittinen on arvoiltaan niin telaketjufeministi että ei pidä nuoria miehiä ja heidän henkeään minkään arvoisena, mutta Lammilla mukana oli lapsia. Konservatiivit ovatkin vaienneet näistä koska heille on tärkeämpää puhua siitä Ku Klux Klan -kaavusta valittamisesta. (Joka on nähdäkseni vielä triviaalimpaa kuin Ku Klux Klan -kaavusta valittaminen. Ja tämä ei ole vähän tämä.)

Nykyaikana väkivalta-aktivismi johtaa suosionmenetykseen. Joka taas nähdäkseni kertoo siitä että suurin osa Perussuomalaisista ei ole natseja. Tai jos on natsi, niin on sitä tavalla joka lähtee mitä kevyimmällä harjaamisella ja vesipesulla. Luultavasti suurin osa heistä ei ole natseja ollenkaan. Yliampuminen ja väkivaltailu ei kasvata suosiota tässä maassa. Ja se on piruvieköön lohdullista. Ette voi arvata mitä kaikkia vaihtoehtoisia skenaarioita olen keksinyt. Emme elä parhaassa mahdollisessa maailamassa. Mutta emme huonoimmassakaan. Tämä on kannustava asia. Toki tämänlaisia kertomalla ei saa klikkejä. Toisaalta. Minun blogini ei ole MV -lehti. Tai edes Image.

Ei kommentteja: