maanantai 12. lokakuuta 2015

Cowabunga!

Minua ja poliiseja yhdistää ainakin yksi asia. Me molemmat haluamme saada vinkkejä erityisen edullisista pizzapaikoista. "Jos näet alle kuuden euron pizzan, ilmoita poliisille. Poliisi pyrkii nyt tavoittamaan nuoria pizzansyöjiä sosiaalisessa mediassa. Pizza ei ole vitsi, vaan ensimmäinen osa poliisin harmaan talouden tehoiskua. Poliisi haluaa muistuttaa, että asiakkaalle tärkein pizzan lisuke on kuitti."

Kysymys on sinänsä kiinnostava, että esimerkiksi euron hampurilaiset eivät jostain syystä ole vastaavassa epäilyslistassa. Mikä johtunee siitä että ravintolassa paikka on kiinteä kustannus, kun taas pizzan ainekset ja muut ovat muuttuva kustannus. Tilavuokrat ovat usein ongelma yrityksille. (Näin itse asiassa kävi myös konkurssiin menneessä työpaikassani juuri.) Ja jos volyymi on riittävän suurta, niin hinta voi olla hyvin mitätön. Näin McDonald's voi myydä euron hampurilaisia (tai jotain) mutta pieni pizzapaikka ei siksi kovin uskottavasti voi pitää pientä hintaa tuotteessaan. Paitsi leikkaamalla arvonlisäverosta.

Asiassa on kuitenkin toinenkin puoli ; Miksi tehokartoitetaan alle 6€:n pizzoja eikä veroparatiiseja? Miksi ei kiinnitetä huomiota hallintarekisteriin? Miksi ei kiinnitetä huomiota holding-yhtiöihin, rakennusalaan tai muihin? Pizzerioiden lukumäärä ja kuuden euron pizzan ja pienfirmuuden yhdistelmä takaa sen, että "pizzamafia" on tuskin se taho jossa virtaavat merkittävimmät harmaan talouden rahat.

Kysymys onkin ymmärrettävissä hieman toisella tavalla. Minua ja konservatiiveja yhdistää se, että olemme molemmat konservatiiveja. Minua ja uuskonservatiiveja yhdistää myös se, että olemme jokseenkin epäluuloisia "hallitusta" kohtaan. Tämä epäluulo on ollut jokseenkin perusteltua tämän nykyisen perskusta -hallituksen aikana. Esimerkiksi jo mainitsemani hallintarekisterikysymys on säädetty, ja se on näppärä keino piilottaa omaisuutta. Eli harjoittaa harmaata taloutta. Huomio on ollut muualla joten samanaikaisesti on voitu suhmuroida jännittäviä rakenteita joista julkinen viesti on suunnilleen se, että "emme toivo että niitä käytetään harmaaseen talouteen". Toivo tuskin auttaa hirvittävästi jos rakennelma on näppärä harmaan talouden toteuttamiseen.

Ville Ranta on tuoreessa "Kirkko ja Kaupunki" -lehden pilakuvassaan lähestynyt asiaa kuvalla jossa Perussuomalaisten kansanteatteri kiinnittää huomiota maahanmuuttajiin samalla kun Sipilän ja Stubbin näköinen hahmo kääntää katsojien takataskuista rahat. "Seurassa" taas Jussi Korhonen kirjoittaa siitä miten "Sipilä hellii talousrikollisia ja veronkiertäjiä". Tämä vihjannee siitä että tunnelmani näistä veroparatiisiasioissa ovat kohtuu yleisiä.
1: Ja varmemman vakuudeksi ; Kokemukseni on se, että Sipilä pitää kilpailukyvystä niin paljon että jos jossain näkyy rahaliikennettä, hän iloiten hellii ja tukee tätä signaalia. Jopa sillon kun rahaliikenne on harmaassa taloudessa. Harmaa talouskin on taloutta ja edistää taloutta joka on taloutta ja sen lisäksi taloutta. Tämän saa kun valtiota johdetaan kuin yksilön omaa taloutta ja yritystoimintaa. Paitsi sillä erolla että harvaa yritystä johdetaan yhtä heikosti. Ja vielä harvempi kusettaa henkilökohtaista ruokakuntaansa samanlaisilla tempuilla.

Tässä kontekstissa kuuden euron pizzat on nähtävä hyvin tietyllä tavalla ; Poliisia on ohjattu siihen että esiin noussut veronkiertokeskustelu saataisiin liitettyä osaksi maahanmuuttokeskustelua. Jotta ne suuremmat suhmuroinnit jäisivät edelleen tarkastelematta.

Ei kommentteja: