perjantai 2. lokakuuta 2015

Paukku

Peräseinäjoen tärkein lahja maailmalle on supersankari Peräsmies. Hänellä on radioaktiivisesta hernekeitosta saatu erikoiskyky lentää pieremällä. Lentokyky ei siis perustu mihinkään yliluonnolliseen. Ja näin voimme tehdä sen, mitä teen. Tämä blogaus ei ole rakettitiedettä. (Paitsi, että se on.)

Kun lähestymme sitä, minkälainen flautus Peräsmiehellä eli Kalervo Perälällä on, on syytä katsoa kiihdyttämistä ja voimia. Fysiikan peruskaavoista löytyy paljonkin mielenkiintoista. Erityisesti nopeus, voima, kiihdyttäminen ja muut vastaavat ovat Peräsmiehen lennossa oleellisia. Jos vaikka oletamme että Peräsmies kiihdyttää itsensä levosta lentoon, voimme laskea paljonko energiaa vaaditaan. Tässä apuna voidaan käyttää moniakin kaavoja. Sellaisia kuin nopeus=etäisyys/aika, kiihtyvyys on nopeus/ajalla...

Tällä kertaa minua kiinnostaa paukun mahti. Tarkalleen ottaen se, että mitä ihmettä tuollainen kiihtyminen lepotilasta vaatii.

Emme tiedä Peräsmiehen painoa tai lentonopeutta. Mutta laittamalla jo "joitain lukuja" tilanteesta saa ymmärrettävän. Peräsmies on pulska, joten hänet voidaan olettaa vaikka 100 kilon painoiseksi. (Luku on suurehko mutta mahdollinen ja ennen kaikkea mukavan ... pyöreä.) Ja tämän nopeus lentäen olisi 10 m/s. Se on kohtuullista juoksunopeutta joten siinä ehtisi reagoimaan. (Ja se on btw 36km/h.) Koska hän on mahtava pierijä, on otettava jokin realistisen oloinen purkauksen kesto. Pidän 5 sekuntia miellyttävänä pyöreänä lukuna. ; Näin ollen nopeuden muutos mainitun 5 sekunnin aikana on 36km/h, voidaan esimerkiksi kätevän automaattisen autolaskurin avulla huomata että kiihtymisen aikana hän lentää 25 m. Kiihtymiseen vaaditaan voimaa 0.2 kN. Työtä kuluu 5 (kNm, kJ). Teho tälläisessä pierussa olisi 1 (kW) joka on noin 1.3 hevosvoimaa.

Mielenkiintoisin asia on tietenkin siinä, että Peräsmies ei ilmeisesti toimi läpivirtausmenettelyllä. Eli hänen suustaan ei tule kaasua joka tulee takaa ulos. Tämä tarkoittaa sitä että hänestä läpimenevä ainemäärä on väistämättä melkoisen pieni. Tämä on siitä jännittävä tieto, että Newtonin kaavat iskevät jännittäviä asioita tajuntaan. Työntövoimassa jossa Peräsmies kulkee suuntaansa, niin vastakkaiseen suuntaan kulkee täsmälleen yhtä voimakas voima. Jokainen tietää että tämä on tässä tapauksessa pierukaasua. Merkittävää onkin se, että koska Peräsmies on läski kun taas pierussa on luultavasti hyvinkin vähän materiaalia, se tarkoittaa sitä, että sen nopeuden on oltava aivan älytön. ; Koska liike-energia on sama, ja koska tiedetään että EK=½mv2, liike-energia on suoraan verrannollinen nopeuden neliöön ja suoraan verrannollinen kappaleen massaan. (0.5 * 100 000 *102 = 5 000 000 ; .5*10*x2=5 000 000 ; 5*x2=5000 000 ; x= neliöjuuri miljoonasta eli tuhat.) Jos Peräsmiehen turbopierun paino olisi vaikka tuikeat 10 grammaa, pitäisi pierun lentää tuhat metriä sekunnissa.

Aikamoinen paukku.

Ei kommentteja: