torstai 25. syyskuuta 2014

Kielikonservatiivit

Maailmassa on muutama hyvin varma asia. Eräs niistä on se, että nuoriso koetaan turmeltuneena. Ja toinen asia on se, että kieli koetaan turmeltuneena. Henkenä tuntuu olevan se, että kieli on ollut parasta suunnilleen vuotta sitten ja nykyään tämä on sitten degeneroitumassa ja muuttumassa huonoksi. Otan tästä muutamia esimerkkejä. Kaikki suuria miehiä.

"Most people who bother with the matter at all would admit that the English language is in a bad way."
(George Orwell, 1946)

"...our Language is extremely imperfect; that its daily Improvements are by no means in proportion to its daily Corruptions; and the Pretenders to polish and refine it, have chiefly multiplied Abuses and Absurdities; and, that in many Instances, it offends against every Part of Grammar."
(Jonathan Swift, 1712)

"And, in few words, I dare say; that of all the Studies of men, nothing may be sooner obtain'd, than this vicious abundance of Phrase, this trick of Metaphors, this volubility of Tongue, which makes so great a noise in the World. But I spend words in vain; for the evil is now so inveterate, that it is hard to know whom to blame, or where to begin to reform."
(Thomas Sprat, 1667)

"Practically everyone...in those days spoke correctly, but the lapse of time has certainly had a deteriorating effect in this respect."
(Cicero, 46 eKr.)


Oikeasti kieli muuttuu ja se mikä on vallitsevan säännön muuntumista koetaan pahana ja huonona. Kielioppisääntörike koetaan epäeettisenä. Kunnes siitä tulee uusi normi. Mutta sitten jokin muu onkin jo muuttunut.

7 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

Et tiedäkään kuinka usein minä pauhaan sinä-passiivia vastaan!

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Itse taas olen paatunut kaksoispassiivisaggressiivisuuden kannattaja.

Jklak kirjoitti...

Kun sä olet vanhentunut sä luulet nuorten huonontuneen sun ajoista koska sä olet laiminlyönyt nuorempaan sukupolveen tutustumisen. Siksi sä mielummin dissaat kuin tajuat että sä olet se kaavoihin kangistunut....

Tom Kärnä kirjoitti...

Tuomo, joko linkkaamasi tekstin ensimmäisen kappaleen ensimmäisessä sanassa taikka vaihtoehtoisesti jo otsikossa on kirjoitusvirhe. Kuka tämän tekstin on sinne kirjoittanut?

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Minä. Kaikki typot ovat tahallisia. Niitä saa myös lisätä artikkeliin.

Tom Kärnä kirjoitti...

Hienoa.

Tom Kärnä kirjoitti...

Löysin ihanan (Aamulehden) uutisen hengenheimolaisestani Tampereella:


Kielioppivirheistä hermostunut mies iski tiistaina Tampereella mainosjulisteiden kimppuun. Mies otti yhteyttä Sisä-Suomen poliisilaitokselle ja Aamulehden toimitukseen ja kertoi korjanneensa julisteiden tekstejä tussilla kielilain mukaiseksi. Korjatut julisteet mainostavat hämähäkkinäyttelyä ja ne sijaitsevat Tampere-talon edessä sekä Ratinassa Tampereen valtatien ja Vuolteenkadun risteyksessä.

- Suomen kielilain mukaan Suomessa asiat pitää esittää suomen ja/tai ruotsin kielellä, tilanteesta riippuen. Mitään välimuotoja mistään "semi suomen kielestä" kielilakimme ei anna, mies kertoo.

- Esivanhempamme maksoivat sodissa kovan hinnan suomen kielen puolesta, jotta meillä on mahdollisuus käyttää kieltä tänä päivänä. Kunnioittakaamme tätä perintöä.

Miehen mukaan julisteessa oli yhteensä viisi kielioppivirhettä, jotka hän korjasi punaisella tussilla. Hän lisäsi tavuviivan yhdyssanaan hämähäkkinäyttely ja pisteet Ä-kirjaimeen sekä poisti välilyönnin sanan "hämähäkki näyttely" keskeltä. Lisäksi hän korjasi Tampere-talon nimen kirjoitusasun ja siirsi lyhenteen "Klo" kellonajan eteen.

Mies itse kutsuu tussi-iskuaan kansalaisaktivismiksi.

- Jos Tampere-talo tai kyseisen näyttelyn järjestäjä haluaa minut korvausvastuuseen permanent-tussin käytöstä, tulen vetoamaan kielilakiimme ja syyttämään heitä harhaanjohtavasta markkinoinnista, sillä tällaiset kummallisuudet kuin "Iso hämähäkki näyttely" tai vastaavat ihmeellisyydet noissa julisteissa ovat kuluttajansuojalain mukaan harhaanjohtavaa markkinointia.