sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Hyödyllinen näkökulma Raamatulliseen sananlaskuun

Eräällä ateistiryhmässä kerrottiin omituinen käännytyskokemus. Herrasmies oli lähestynyt asiaansa kysymällä satunnaiselta ohikulkijalta että "Päivää. Tiedättekö mitä tarkoittaa kun koira palaa oksennukselleen? Sitä, kun ihminen tulee uskoon ja palaa Jeesuksen tykö." Olisin ollut iloinen jos voisin sanoa että tuo herrasmies olin minä. Mutta en voi. (Olin samanaikaisesti teeskentelemässä salaliittohölmöä skeptikkona tunnetuksi tulleelle antikvariaatille. Tai jotain.)

Mutta tuo herrasmies oli, paitsi ihailtavan absurdi hämmästyttävä ällistysmies, niin myös oikeassa. Kyseinen sanota on 2. Pietarin kirjeen 2:22. Joka on siitä hieno jae, että se opettaa myös toisen sanonnan "Pesty sika kylpee rapakossa". Joka on jo sellaisenaan hienoa aforistiikkaa. Peräti genreä jota toivoisi nykyistä enemmänkin tuettavan.

Asiasta vähemmän hienon tekee se, että kyseisen kirjeen kyseinen luku (2. Piet. 2) on jotain jota tapaa nykyään internetissä. Vihapuhetta. Moitetta saavat kaikki. Jae 12 oli monia vuosia sitten jonkinlaisessa vapaa-ajattelijoiden tempauskessakin, koska se heistä näytti Raamatun suhdetta ateisteihin. Kohta toki sanoo että "Mutta niinkuin järjettömät, luonnostaan pyydystettäviksi ja häviämään syntyneet eläimet, niin joutuvat myös nämä, kun herjaavat sitä, mitä eivät tunne, häviämään omaan turmelukseensa." mutta koen tämän osuvaksi vain jos vapaa-ajattelijat todella herjaavat mitä eivät tunne. Tämänlaisen tunnustaminen olisi ainutlaatuisuudessaan melko uusi linja ateismissa.

Kuitenkin itseäni innostaa herrasmiehen tekemä oivallinen huomio. Siinähän hän vertaa koiran paluuta ihmisen homo religiosus -luonteeseen. Että veri vetää takaisin uskonasioihin. Ja usko. Tämä kallis aarre on sitten se oksennus. Tässä analogiassa on tämän kulman kautta jopa minun silmiini jotain osuvaa, kuvaavaa, kiehtovaa. ; Sanoma vääntyy jokseenkin siihen että usko olkoot oksennuksemme, Jeesus kuralätäkkömme. I can relate with that one.

4 kommenttia:

Pantalone kirjoitti...

Kyseisen luvun otsikko kuuluu: Väärät opettajat ja heidän tuomionsa.
Se kertoo ihmisistä, jotka kerran uskoon tultuaan palaavat takaisin aiempaan irstaaseen elämäänsä.
Absurdi herrasmies oli valitettavasti ymmärtänyt koko asian väärin.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Olette luonnollisesti aivan oikeassa. Mutta herran vertaus oli parempi kuin Herran vertaus.

Tom Kärnä kirjoitti...

Täytyy sanoa, etten minäkään pidä absurdin herrasmiehen käsitysversiosta.

Mutta jonain päivänä minä vielä kerron, millainen on feministinen kondomi.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Minua herrasmiehen sanonta viehättää. Eikä itse asiassa uskontokriittisestä kulmasta. Vaan ihan Montaignelaisesta. Kyllä jos joku minulta kysyy että miksi teen jotain jonkun muun mielestä tyhmää tai vastenmielistä, niin voin ohittaa asian sanomalla että pesty sika rypee rapakossa. Se on sian luonto. Ja tuollainen reagointi olisi jo lähes Zen.

Minä en tiedä minkälainen olisi feministinen kondomi, mutta telaketjufeministien kondomista on tehty elokuvakin.