perjantai 25. heinäkuuta 2008

Sopimuskysymys.

Asumme Suomessa ja puhumme suomen kieltä. Mutta miksi?

Koska enemmistö suomessa asuvista on sitä mieltä? Tarkemmin ajatellen syy on siinä, että enemmistö Suomessa asuvista ei ajattele sitä. Ne ovat kuusijalkaisia ja syövät. Osa kahdeksanjalkaisista odottaa että edelliset tulevat lounaalle. He eivät välitä. Lisäksi suomessa on valtavasti nelijalkaisia, jotka eivät myöskään kutsu tätä paikkaa miksikään. (Tai sitten Suomen nimi on "hau hau" tai "muu".) Enemmistö kaksijalkaisistakin sirkuttaa ja miettii sitä että jos hän voisi mennä kuusijalkaisen luo lounaalle. Suomea kutsutaan Suomeksi siksi että enemmistö ei välitä. Vain marginaalisen pieni ryhmä välittää. Ja vain heidän näkemyksellään on väliä. Ainakin heidän mielestään.

Tämä konkretisoituu esimerkiksi seuraavassa keskustelussa. Enemmistö ihmisistä on sopinut miten genitaalilävitys kirjoitetaan. Ja nuo nuoret kokevat olevansa enemmistön "vallan alla". Tosiasiassahan olisi mahdollista kehittää kieli, jota he käyttäisivät vain keskenään. Siinä sanat voisivat olla muodoltaan mitä vain.

Kieli on vain väline. Muoto. Kielessä merkitystä ei anna muoto, vaan sisältö. Sana, jolla on mielikuva, mutta jolle ei myönnetä määritelmää, on tyhjä. Ja sen käyttäminen on vain mielikuviin vaikuttamista, ei argumentaatiota.

Ei kommentteja: