sunnuntai 4. syyskuuta 2016

O-ou!


Trolley problem on ongelma, joka yhdistää psykologiakeskeistä moraalia ja perinteistä moraalia. Se on erityisen haasteellinen pelkästään lopputuloksia katsovien seurauseettisten filosofioiden, esimerkiksi utilitarismin, kannalta.

Ongelmassa joko ollaan ei-aktiivisia jolloin viisi ihmistä kuolee. Tai aktiivisesti käännetään vipua ja ajetaan yhden ihmisen päälle. Ihmisten on hämmentävän vaikeaa päättää. (Etenkin jos vipu ja sivuraide korvaan lihavalla miehellä joka voi pysäyttää jyräävän laitteen.) Tässä nimenomaan aktiivisuudella on oma osansa. Syyllisyys liitetään mielikuvissa vahvemmin siihen mitä tekee aktiivisesti eikä siihen mitä ympärillä tapahtuu passiivisesti. Vaikka asialle ei tee mitään vaikka voisi, tähän ei liitetä yhtä vahvasti syyllisyyden teemoja.

Lapsen mielikuvituksella trolley problem on sitten helppo ja hauska ratkaista. Hän voi esimerkiksi muuttaa pelisääntöjä. Siirtää sen yhden päälleajettavan muiden viiden joukkoon. Ja murskata kaikki. Ainakin jos on moraalipsykologi E.J. Masicampon lapsi. Tästä oppii ainakin sen, että lasten kasvatus merkitsee. Ja että pienet lapset eivät ole kovin viattomia. Päinvastoin, taaperot ovat aikamoisia psykopaatteja. ; Tahallisen siirtelyn ja useassa vaiheessa tapahtuvan jyräämisen jälkeen huudahdettu vahinko "o-ou" kruunaa kaiken. Se kun liittyy lähinnä vahingossa tehtyihin tekoihin. Ja out-of-box -ratkaisussa on hyvin vähän ei-tavoitteellisia kohtia. Koko kysymyksenasettelukin tulee lapselta.

Toki videon lasta voi puolustaa sillä että hän leikkii. Ja jo lapset erottavat fiktion ja faktan. Tämä on tosin haasteena trolley problem -ajatuskokeiden käyttämiselle ylipäätään. Sillä niihin vastaavat ihmisetkään eivät kääntele mitään oikeita vipuja ja käsittele oikeita ihmisiä.

Itse olen niin edistynyt filosofiassa että resiinarallin perusmuodossa esitettävä ongelma ei enää kiinnosta. Omissa versioissani moraalieetikko pohdiskelee sitä, että hän sillalla jossa junarata haarautuu. Näköesteen takana voi olla tuntematon määrä ihmisiä. Eikä ole tietoa milloin raiteilla kulkee raitiovaunu jonka voi pysäyttää pudottamalla lihava mies sen eteen. Sillalla on kuitenkin vain laihoja köyhiä. Pitäisikö minun ruokkia heitä jotta he lihoisivat ja voisin työntää heidät raiteille?

2 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Olisi pitänyt muistaa, että tuohan se on jokaisen pienen pojan lempiratkaisu tähän ongelmaan. Taidan olla tulossa seniiliksi.

Tom Kärnä kirjoitti...

Lihavassa miehessä on massaa, joten häntä voi olla vaikea saada pudotetuksi. Sama pätee lihavaan naiseen, mutta naisen on sitten paras olla yhtä painava kuin ao. mies. Eli naistakin voi käyttää.

Massaongelman takia lienee paras ao. lihavaa henkilöä osoittaa aseella.