sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Mitä olen saanut vastineeksi?


Eräs puolisoni sukulainen on libertaari. Sellainen oikein kunnon randroidi. Hän ilmoitti omat verotusmääränsä ääneen. Määrä on jotain sellaista jonka olen töissäni tienannut itse (veroja pois vähentämättä) jossain neljässä-viidessä vuodessa. Määrä on kieltämättä huima.

Hänestä ei ole reilua että hän ei ole saanut yhteiskunnalta hyötyä takaisin. Eli hän näki että hän antaa mutta ei ole saanut mitään. Ja asiaa voikin varmasti nähdä näin, jos ajattelee suhteellisesti. Hän hyödyttää yhteiskuntaa itseeni verrattuna moninkertaisesti. Ja hän saa takaisin samat palvelut kuin minä.

Mutta hän lähestyi asiaa kysymyksellä "mitä olen saanut vastineeksi - en mitään". Ja tämä oli tilanne jota ei oikein enää voi lähestyä muuten kuin Monty Pythonin "Life of Brianin" kohtauksen, jossa juutalaiset kysyvät että mitä kaikkea roomalaiset muka ovat antaneet heille. Aina he keksivät uusia asioita, ja lista venyy. Mutta mikään mitta ei riitä koska kysytään että mitä muuta he ovat tehneet. Tilanne on siinä mielessä erikoinen että elokuvan sketsi on selvästi suunnattu kritiikiksi vasemmistolaisille. Libertarismissa onkin tässä kohden mielenkiintoinen törmäys "ideologisen vastustajansa" kanssa.

Itsekin voisin huomauttaa, että kyseisellä libertaarilla on useita lapsia. Nämä on synnytetty synnytyslaitoksella. Mukana on jopa keskosena syntyneitä. Tästä ei ole laskutettu täyttä hintaa. Kuten hän ei ole maksanut näiden neuvolassakäynneistä, koulunkäynneistä ja yliopisto-opetuksesta täyttä hintaa. Hänen puolisonsa on aivan tuoreesti käynyt polvileikkauksessa josta hän ei ole maksanut täyttä hintaa. Muitakin leikkauksia on, niin hänen iäkkäissä vanhemmissaan että muissa. Hän myös ajaa ahkerasti autolla. Jos hänen pitäisi maksaa bituumin kuljetuksesta ja tien rakentamisesta, hän tuskin saisi tietä kovinkaan montaa kilometriä rakennettua yksin ja omine ansioineen. (Ilman tätä kaikki olisi kivikkoa ja juurakkoa joka rikkoisi hänen omilla rahoilla täysin maksaneen autonsa pohjan hyvin nopeasti.) Tätä voi jatkaa hyvin pitkälle. Näitä ei vaan tulla miettineeksi "mitä olen saanut takaisin" -hengellä. Koska niitä pidetään ilmiselvyyksinä.

Tässä unohtuu se, että meillä on yhteiskuntarakenne joka ei pysy yhden ihmisen voimalla kasassa. Sen rakentamiseen on tarvittu valtaavasti työvoimaa joka on täytynyt kouluttaa. Kenelläkään meistä ei ole yksinään varaa edes yksinkertaisimpia peruspalveluja alusta loppuun. Systeemit toimii juuri sillä että on infrastruktuuri jota on rakennettu ajan saatossa hirvittävillä työtuntimäärillä. Meistä kukaan ei ole ansainnut tätä kaikkea yksinään.

Ei kommentteja: