perjantai 2. syyskuuta 2016

Halla-ahon toisinajattelija

"Halla-ahon toisinajattelija" on humoristinen romaani, jossa päähenkilönä toimii eksentrinen ja itseoppinut yhteiskuntateoreetikko Jussi. Jussi on Konstakas mies joka etsii ”sinivakoista ajatusta” miettiessään maailman menoa hänen tuntemansa maailman tuhoa.

Kirjan huumori elää vahvasti päähenkilön kelmeän hahmon ympärillä. Halla-aho on rakastettava hahmo, jota ei saa kutsua "Rasistiksi" tai "Kelmeäksi Kuminatsiksi". Hän on metsäläishenkinen korttelimietiskelijä kaljusta päälaesta varpaisiin saakka, ja tutkiskelee ja tuumiskelee asioita aina matujen sielunelämästä haittamaahanmuuton kokoon saakka. Kysymykset vaikuttavat pöljiltä mutta niissä on samalla jotain itua. Teos hakee huumoria itseoppineen toisinajattelijan näkökulmista. Huumori elää outoudesta unohtamatta humaania omasta paremmuudesta syntyvää oikeassaolemisentunnetta.

Teos ei kuitenkaan eläisi yhtä tehokkaasti jos kirjan sankaria ei samalla pistettäisi kohtaamaan moderniin maailmaan kuuluvia tavallisia asioita. Erilaiset maailmat saadaan kohtaamaan kun korttelifilosofi kohtaa Kalliossa asuvia dosentteja. Päivystävät dosentit tutustuttavat Jussin asfalttiin, sisävessaan ja siihen miten islam on rauhan uskonto. Tämä on hyvin vierasta omaan elämänmenoonsa tottuneelle Jussille. 

Jussi kuitenkin kääntää tämän kohtaamisen rakentavaksi. Hän pohdiskelee kohtaamiaan asioita, ja tässä yhteydessä keksii futuristisia koneita joiden avulla maahanmuuttajat voisi lähettää kuuhun. Jussi myös tekee tieteellisen löydön fantasioidessaan hinttimaahanmuuttajan ampumisesta (Homoseksuaalin suihinoton tarjoajan ja ISIS -terroristin risteymän, jollaista todellisuudessa ei ole löydetty.)

Ei kommentteja: