lauantai 13. elokuuta 2016

Pieni ajatus harhautuslyönneistä

Miekkailussa suoraviivaisuus on hyödyllistä. Tarpeettomat liikkeet ovat tarpeettomia. Ja tämä tekee harhautuslyönneistä (feint) yllättävän turhia. Täydellisessä maailmassa harhautus nähtäisiin ja siihen reagoitaisiin oikein jolloin sitä "jää jälkeen". Täydellisessä maailmassa olisi paljon iskuja jotka ovat samanaikaisesti torjunta ja lyönti, ja counterin kohdalla feint on turha. Jos et feintaa, sinua lyödään päähän (koska niin counter on suunniteltu) ja jos feintaat niin sinua lyödään päähän niin että iskussa ei ole teräkontaktia (koska feint periaatteessa muuttaa tämän asian.)

Paitsi kunnes ei. Itse asiassa ne ovat yllättävän näppäriä.

Kun katsotaan kovatasoisia miekkailukilpailuja, voidaan huomata että kisoissa kultamitaleille tai ainakin koville sijoituksille päästään tekniikoilla jotka eivät ole "kovin monennen kertaluokan tekniikoita". (Eli niissä reagoidaan vastatekniikkaan johon toinen on ajettu koska hän on halunnut sinun reagoivan jollain vastaekniikalla ja teeskentelet menneesi tähän..)

Torjunta-lyönnilläjatko (parry+riposte) on hyvin tavallinen ja toimiva rakenne. Esnimmäisellä torjutaan ja suoraviivaisella vastaliikkeellä tehdään oma hyökkäys linjalle joka on avattu torjumalla. Tämä on hyvin nokkelaa ja toimivaa ja riittävän suoraviivaista. Tämä on vähän "joustavampi" ja täten toimitavarmempikin tapa. ; Opetus tässä on : Ei pidä kikkailla liikaa.

Feintit ovat toimivia nimenomaan näissä torjunnoissa (parry/block). Koska niissä ei ole sinuun kohdistuvaa hyökkäystä, iskua ei tarvitse pysäyttää oman kuolemisen tai häviämisen välttämiseksi. Tässä yhteydessä itse miellän kaksi hyvin erilaista tapaa tehdä feint.
1: Ensimmäinen on hyvin suurilinjainen tapa hämätä. Sen tyylinen mitä tehdään kun tietyllä tavalla toinen provosoidaan torjumaan sivulle ja tämä torjunta käytetään siihen että miekanterä käännetään  half-swordingiin ja lyödään toista päähän (punta falsa). Tässä feintin on oltava hyvin näyttävä. On teeskenneltävä vaakalyöntiä (mezano) jotta toinen kokee tarvetta reagoida siihen. Tätä tehdään käyttämällä käsiä ja vastaavia. Feintin on oltava hyvin artikuloitu, jopa "huutava".
2: Toinen on hyvin hienovarainen. Tämä koskee erityisesti pistonmurrossa ja vastaavissa tehtävää feintiä. Kun olet tekevinäsi pistoa, oletat että toisen on reagoitava siihen torjumalla se. Tässäkin piston on oltava sellainen että se on artikuloitu. Mutta se mikä muuntaa sen feintiksi (jonka avulla voit kiertää teräkontaktin ja pistää toista vaikka silmään) tehdään hyvin hienovaraisesti. Itse olen opetellut tekemään tämän feintin minimaalisesti, nopeasti ja pelkästään sormilla. Koen että tämänlaisessa feintissä on oleellisesti erilainen tekemisen asenne kuin tuossa suurilinjaisessa. Vaikka niitä yhdistää se, että vastapuoli provosoidaan torjunta-vastaisukuskeemaan.

Ei kommentteja: