sunnuntai 7. elokuuta 2016

Hevospojista, maataloudesta ja yhteiskuntakelpoisuudesta

Iltalehden pieni juttu kiinnitti huomioni. Siinä tartuttiin siihen että hevosharrastavia poikia kiusataan. Tämä on siitä erikoinen asia että maatalousyhteiskunnassa hevostouhut olivat nimenomaan miesten juttuja. Maalainen hevoskulttuuri raviurheilusta häjyjen hevosajoihin on jotain joka rinnastuu lähinnä siihen mitä modernimmat tyypit tekevät autoillaan. Lisäksi ratsastus on melko vaarallinen ja vauhdikas harrastus.

Emme kuitenkaan enää elä maatalousyhteiskunnassa. Ja hevosharrastus on mielletty "tyttöjen jutuksi". Sukupuolisuusasiat ja mieltymykset eivät tässä kohden ole niinkään biologisia kuin kulttuurisia.

Tilanne on vähän sama kuin siinä miten sotien jälkeen Suomessa oli kunniakasta jos raivasi itselleen pienpellon, vaikka vain puolen hehtaarinkin pellon, ja saavutti tällä omavaraistalouden. Työ oli raskasta raatamista ja tälläinen oli miehekästä ja nähtiin että tällä rakennetaan Suomea.

Nykyään jos perustaa vastaavan pienpellon saa kuulla olevansa liberaalihipsteri. Yhteiskunnan panos on tulkita tilanne palkkatuloksi joka tarkoittaa helposti esimerkiksi työttömyyskorvauksen lopettamiseksi. Talouselämän kannalta tuo nähdään konkurssikypsäksi naurettavaksi puuhasteluksi. Pitäisi mennä oikeisiin töihin. Kuten puhelinmyymään lehtiä provisiopalkalla.

Ei kommentteja: