sunnuntai 23. elokuuta 2015

Sateenkaaresta

Lueskelin "Kotimaan" blogista tekstin sateenkaaresta. Se oli fysiikan kannalta hyvin hämmentävä. Siinä sateenkaarta lähestyttiin "Keli oli ollut tutun sateista ja viileää, mutta tuolle matkalle osui myös riittävästi aurinkoa. Katselin jo matkan päästä sateenkaaren kaarta ja sen värejä. Mitä lähemmäksi sitä tulin, sitä tarkemmaksi värit tulivat ja kaari vahvistui." Tämä on vielä jokseenkin mahdollista. Sateenkaari johtuu siitä että vesipisarat taittavat valoa. Ja jos olosuhteet eivät ole identtiset, voidaan ajaa sellaisiin suuntiin missä ne ovat paremmat.

On kuitenkin syytä tiedostaa, että sateenkaari syntyy tietyissä olosuhteissa auringosta tulevan valon yhteyteen. Joten niin kauan kuin emme ole ajamassa suoraan ulkoavaruuteen ja aurinkoon, sateenkaari itse asiassa pysyy meidän kannaltamme paikallaan. Se, missä olet vaikuttaa siihen missä näet sateenkaaren olevan. Sillä pyöreät vesipisarat heijastavat valoa eri aallonpituuksilla tietyllä tavalla. Ja tietyssä paikassa oleva vesipisara voi heijastaa valoa niin että se heijastaa tietynaallonpituisen valonsäteen silmääsi.

Siksi ei voida saavuttaa sateenkaaren päätä. "Jonkin ajan ja matkan päästä äkkäsin, kuinka sateenkaaren alku oli tien vieressä olevan metsikön laidassa. Jotenkin riemu, jonka se aiheutti, oli aikamoista naurua ja tyrskähtelyä – olen nähnyt yhden luonnon kauniin ihmeen, sateenkaaren, pään ja olen kirjaimellisesti sen alla. Jumalan armollisuuden merkki kaartui ylleni, koko maailman ylle, minun yläpuolelleni." Tämä on joko kuvainnollista kieltä, valehtelua tai sitten lääkkeet ovat unohtuneet. Uskon että ensimmäistä. (Mutta fysiikan kannalta on kiinnostavaa tiedostaa, että tarina sisältää yliluonnollis-symbolisen ihmeen eikä luonnonilmiötä nimeltä sateenkaari.)

Kommenteista läytyy myös moitetta ei-kristityille (tai vääräoppisille kristityille) ja muille homosaation ystäville. "Sateenkaaressa on 7 väriä mutta sateenkaarilipussa vain 6 väriä. Sat sapienti." Tämä kannanotto on hämmentävä siinä mielessä että vesipisarat heijastavat spektrin, eli sen saman minkä prismakin tuottaa. Ja tässä on kysymys siitä että lukuisat aallonpituudet käydään läpi, ihminen jaottelee niitä mielivaltaisesti lokeroihin. Sateenkaaressa on oikeasti laskemattomissa olevan hirvittävä määrä värejä. Tästä hyvänä esimerkkinä on Newton joka jaotteli sateenkaaren alun perin viiteen väriin. Hän tosin oli nykykristittyä viisaampi siinä mielessä että hän tiedosti sen, että ihmisten kyky erottaa värejä on rajallinen. Myöhemmin hän käytti seitsemään väriin lokeroimista. Siistien viivojen mukaan vedettävien raitojen sijaan sateenkaari on sumea valööri. Ja se, että tätä ei tiedosteta 2000 -luvulla kuvaa jollain oleellisella tavalla sitä porukkaa joka nykymaailmassa homosaatiota vastustaa.

Metaforia kiinnostavampaa voivatkin olla tosiasiat. Kuten Michael Stevens voisi sanoa.

Ei kommentteja: