keskiviikko 26. elokuuta 2015

Batmanin ansaitsemisesta ja tarvitsemisesta

Batman -slogan "He's the hero Gotham deserves, but not the one it needs right now." on hyvin hämmentävä. Tarkalleen ottaen kysymys on siitä mitä eroa näillä kahdella tilalla on. Jaottelun ytimessä on oikeudenmukaisuus.

Batman on hyvin luonteva hahmovalinta. Sillä hän toimii Gotham Cityssä joka on täynnä Arkhamin mielisairaalasta karanneita tai sinne kuuluvia superroistoja. Myös Batman itse on korostetusti traumaattinen ja kostonhimoinen supersankari.

Tämä johtaa siihen että hänet on luontevaa nähdä jonakuna joka ajaa omia asioitaan. Että jonain joka ajaa Gothamin asiaa ikään kuin laajempana oikeudenmukaisuutena.

Ja näitä asioita on hankalaa yhdistää. Tätä teemaa on helppoa tuoda esiin sitä kautta miksi Rawls näki, että aito oikeudenmukaisuus tapahtuu tietämättömyyden verhon takana. ; Eli tilassa jossa henkilön omat ominaisuudet ovat salassa ja hän ei tiedä rooliaan yhteiskunnassa ja yhteiskunta tulisi suunnitella tämä asiantila mielessä. Myös se, miten ihmisiä kohdellaan käsitellään samalla tavalla. Oikeus on perinteisesti kuvattu tämän vuoksi sokeana. Se katsoo lakiin ja velvollisuuseettisiin periaatteisiin tai vastaaviin. Eikä se välitä ihonväristä tai köyhyydestä.

Batmanin kostajaidentiteetti rikkoo vahvasti Rawlsin periaatetta vastaan. Hän on miljonääri joka voi rahallaan tehdä kaiken minkä tekee. Toisaalta tämä voi olla syy miksi hän tarvitsee Batmanin viittaa. Se vähintään saa muut kokemaan hänet symbolina. Jonka takana hän ikään kuin noin yleisesti vaikuttaa olevan oikeudenmukaisuuden asialla. Tällöin kyseessä on persoonan kätkemisestä, sen tunnistamattomaksi tekemisestä. Alter ego voi itse asiassa jopa olla se osa Bruce Waynesta joka hän haluaa olla. Ja täten hän on enemmän oma itsensä naamioituna. Rawlsin ideaalissa hän edustaa kostajaa, hän on ns. "vigilante" eikä aito oikeuden ja hyvyyden puolustaja.

Toisaalta voidaan jopa ajatella, että piiloidentiteetti joka piilotetaan tarpeeksi hyvin ei enää vaikuta tekojen toimintaan. Tämän tyylinen ratkaisu on jo nyt käytössä poliiseilla. Jotka pukeutuvat rooliin, uniformuun. Ja sitten heistä tulee ikään kuin jonkinlaisia ei-persoonia. Tämä persoonan tuhoaminen tai vähentäminen on tietenkin mahdollista myös Batmanilla. Ja jos hän onnistuu tästä, hänestä tulee ideaali jonka toimiin eivät vaikuta vaikkapa Bruce Waynen mielipiteet veropolitiikasta.

Ja tässä on se ero. Jossain määrin kostamisen ja oikeuden välillä on yhteys. Voidaan kuitenkin katsoa että kostaja hakee yksilöllistä reiluutta. Oikeudenmukaisuudessa taas on kyse persoonattomista periaatteista, jotka eivät esimerkiksi koe tunnekuohua uhrien kärsimyksen ääressä. Kostamisen ja oikeudenmukaisuuden välinen suhde olisikin se, että kostaminen ei ole oikeutta.

Ei kommentteja: