torstai 13. elokuuta 2015

Mahdottomassa maailmassa

Jaakko Hintikka on niitä ihmisiä, jotka ovat varmasti kärsineet sukunimestään. Tämä kenties hauskinsukuniminen ammattiviisaustelija on kuitenkin käsitellyt logiikkaa. Itse asiassa hänen mahdollisten maailmojen logiikankäsittelynsä on ollut ehdottoman ansiokasta. Hintikasta syntyikin perinjuurin arvokas vaikutelma. Hän oli kuivakka tavalla joka kuvaa tietynlaista neroutta.

Vanhemmiten hän toki intoutui kirjoittamaan hintikastaan. Hän kirjoitti vuonna 2014 teoksen "Hän valitsi nimekseen Merrill Hintikka" jossa hän kuvasi suhdettaan Merrill Provenceen, josta tuli hänen toinen vaimonsa. (Siitä varmasti kirjan nimi.) Provence on sitten taas ollut esimerkiksi Kennedyn rakastaja, joten suhteeseen liittyy sensatiojournalistinen ulottuvuus pelkästään tämän vuoksi. Mahdolliset ja maailmat ilmenevät teoksessa sen tyylisissä konteksteissa kuin "Jälkeenpäin he makasivat pitkään hiljaa vierekkäin, Merrillin reisi Jaakon reiden päällä täydellisen onnellisina yrittäen uskoa, että se, mitä heille oli juuri tapahtunut, oli mahdollista."

Tuota teosta pintapuolisesti pläräten koin toiveen siitä, että joku tulisi ja pelastaisi. Potkaisisi Jaakko Hintikan tuon version vittuun, siihen toiseen todellisuuteen ja mahdolliseen maailmaan josta hän mitä ilmeisimmin oli tullutkin. Oli selvää että tuon teoksen kirjoittaneella Hintikalla oli goatee. No, ihmisen pitää olla varovainen sen kanssa mitä toivoo. Voi saada sen mitä haluaa. Ja tämä ei välttämättä ole hyvä asia.

Ei kommentteja: