maanantai 10. elokuuta 2015

Hitaasta ja passiivisesta tietoisuudesta

Benjamin Libet teki 1983 tutkimuksen jota on toistettu sittemmin. Se synnytti valtavasti kinastelua. Syynä on se, että kokeet antoivat paljon tilaa sille ajatukselle, että vapaa tahto olisi illuusio. Koe oli yksinkertainen ; Siinä oli kolme komponenttia, valinta, aivojen aktiviteetin mittaaminen, ja kello. Koehenkilö sai valita nostaako hän oikeaa vai vasenta kättään. Tätä toistettiin. Mukana oli myös kello joka oli suunniteltu siten että koehenkilöt pystyivät tunnistamaan sillä 36 millisekunnin eroja. He saivat kertoa missä vaiheessa he kokivat tekevänsä päätöksen.

Koetulokset antoivat erikoisia tuloksia. Muutos liikkumisesta sijaitsi aivojen liikealueiden aktivoitumisen ja itse liikkumisen välillä. Toisin sanoen aivojen aktivoitumista tarkkaileva mittari "tietää" jo ennen henkilöä itseään että tämä on liikkumassa. Ei ole ihme että koejärjestelmä on suosiossa niiden parissa jotka eivät usko vapaaseen tahtoon. Se sopii siihen erinomaisesti.

Tähän on monia selityksiä. Vapaan tahdon puuttuminen ei ole näistä ainut. Toinen tulkinta on yksinkertaisesti se, että ihmisillä on vikoja raportoida kunnolla päätöksistämme. Toisin sanoen vika voi olla siinä miten arvioimme päätöksemme tapahtuvan, eikä itse päättämisessä. Itse asiassa tälle voi olla jopa mekanismi. Tutkimus "An accumulator model for spontaneous neural activity prior to self-initiated movement" kertoo että syy voi olla ihan siinä että keho on koko ajan valmiudessa. Toimintaa edeltää viritystila johon liittyy spontaania aktiivisuutta. Ei ole mitään ratkaisevaa päätöstä toimia koska järjestelmää pommitetaan muutenkin koko ajan. Tämä johtaa siihen että kenties vapaan tahdon luonne ei neurologisesti olekaan sitä että päätetään tehdä jotain ja sitten toimitaan. Kenties se on enemmänkin niin että keho antaa yllykkeen ja vapaa tahto sitten joko antaa sen siirtyä toimintaan tai sammuttaa sen. Vapaa tahto siis karsisi aktiivisuuksia ja valintamme ei olisi sitä että tekisimme asioita vaan nimenomaan siinä että päätämme olla tekemättä asioita. Tämä mallikin selittää sen miksi aktiviteettia mitataan ensin ja tiedostaminen vasta sen jälkeen.

Ei kommentteja: