maanantai 31. elokuuta 2015

Herjaamisen konventioista

Sain perjantaina päähäni ajatuksen herjageneraattorista. Ja tältä pohjalta hikipediaan rakentuikin yhteistyön voimalla mielestäni vähintään kohtuu toimiva satunnaispilkkaaja. Kun laite generoi sen tyylisiä lausumia kuin "Sinä paatunut koliikkinen mullisaukon poika , lattapäinen rotankimpale , skitsofreeninen mätäpaviaani ja apinantissinnylkyttäjä !!!!! Ei oo sullakaan kaikki mummot bingossa! Muuta urpo Pohjois-Koreaan!" ollaan luonnollisesti jonkin kauniin äärellä. Voisi olla haastavaa keksiä yhdyssanoja kuten "siivoton märkähattu" ja "drontin varpaanvälien rouskuttaja", mutta herjageneraattori tuottaa niitä sitä tahtia kuin klikkaamaan ehtii. Edes kaltaiseni kaiken kokenut mutta muutoin mitätön tuulenpieksemä öykkäri ei kykenisi tuottamaan yhtä nopeasti kaikenmaailman tunkkaisille ruttotautisille räkämärännöille sitä mitä he ansaitsevat.

Tätä tehdessä tuli tietenkin jonkin verran mietittyä konventioita. Ainakin omalta osaltani olen hyödyntänyt G. B. Milnerin ajatuksia siitä että huumorissa on tiettyjä "attraktiokeskuksia", kuten esimerkiksi seksuaalisuus, erityisesti heteroseksuaalisesta poikkeava seksuaalisuus, sekä ruumiintoimintoihin liittyvät seikat, kuten eritteet, imetys, raskaus, alastomuus, ruuansulatus, vessahuumori, sekä tietyt kuoleman aspektit. Monet pilkkasanat liittyvätkin näihin aiheisiin. Näiden lisäksi sanalistoihin on liitetty päihtymykseen ja mielenterveyteen liittyviä attraktiokeskuksia joita Milner ei mainitse.

Toki aiheen lisäksi on tarkasteltava keinoja. Herjaamisessa tutut mielenterveyshäiriöt, sairaudet, visva, kuvottavat asiat ja tiettyihin eläimiin rinnastamiset on kaivettu esiin hyvällä huonolla maulla. Asiaa on väritetty siten että osa em. termeistä voidaan korvata uskonnollisilla tai poliittisilla vakaumuksilla jolloin pilkka kohdistuu ideologiaan tai uskontoon. Lisäksi negatiivisia konnotaatioita sisältävät murresanat ovat saaneet oman "aliohjelmansa". Kun näitä laitetaan yhdyssanoiksi, syntyy lisäksi yllättäviä yhteyksiä. Joka lisää melko usein termien mehevyyttä tai yllättävyyttä. Siksi yhdyssanojen käyttäminen on näppärä. Arvonta-algoritmi tekee sitä luovasti, tai siis satunnaisesti. Ihmisillä sen sijaan olisi konventioita.

Mielestäni tämä algoritmi on tärkeä. Osittain siltä osalta että voin sen avulla korvata itseni sosiaalisessa mediassa. Lisäksi tämän hetken yleisesti polarisoitunut keskustelukenttä tarvitsee sitä että voi suoraan sanoa riivatuille troglodyyteille, että "ansaitset 20 klikkausta tuota". Mielestäni tämä innovaatio myös tekee suomi24:n tarpeettomaksi ja sinne kirjoittaville simpuran umpimahoille rankkikorville voidaan antaa potkut. Kilometritehtaalla suomi24 -aktiiveista ne infantiileimmatkin kommariturilaat voinevat työllistyä johonkin rakentavampaan. Tai jos eivät, niin voivat mennä tekemään jotain rakentavaa, kuten mennä leikkimään tehosekoittimeen.

3 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

"Sinä mitätön infantiili ripulipäästäinen ja siisselimäinen räkäpaise !!!!! Merenpohjassa on sullekin tilaa."

Mikä on "siisseli"? Tarkoittaako se samaa kuin siiseli?

Mutta muuten, erinomaista.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

"Siisselimäinen" viitannee todella siiseleihin. Otin termin käyttöön lainana. Minua on syytetty siisselimäiseksi, tuolla pitkällä suhinaässällä. Se tekee siitä jotenkin hauskemman, minusta. Lisäksi se voi olla henkilökohtainen metaloukkaus ihmisille jotka eivät osaa biologiaa.

Tom Kärnä kirjoitti...

Okei, asia selvä.