torstai 15. tammikuuta 2015

Nopeita ja hitaita laskuja ebolalla

Numerot hallitsevat elämäämme. Ja koska kaikki eivät voi vain luoda narraatioita joita luodaan painotettuja todennäköisyyksiä soveltavasta kohinasta, on joskus syytä heittäytyä kuolemanvakavaksi. Niin kuolemanvakavaksi että ilmapiiriä ei rentouta edes se että ensin kertoo ebolavitsin. Ja tämän jälkeen alkaa nenäverenvuoto joka on ilmeisesti jotenkin tilannekoominen asia.

Kuvitellaan että meille on esitetty tarjous tehokkaasta ebolalääkkeestä. Suoraan ruiskuihin kerta-annostettu lääkeannos maksaa 2 euroa 20 senttiä. Pelkkä pullotettu lääke ilman ruiskua maksaa kaksi euroa enemmän kuin pelkkä ruisku. Lääkkeen tarvetta mitataan kaupantekijäiseksi tulevalla hienolla testipaketilla jossa joka ikinen ebolaa sairastava mitataan ebolaa sairastavaksi. Mutta toisaalta 3% ihmisistä joilla ei ole ebolaa tulkitaan virheellisesti ebolaa sairastavaksi. Lääkettä käytetään alueella jossa yksi kymmenestä tuhannesta sairastaa ebolaa. Lääkkeen tehokkuudesta on huomattu että kun sitä on annettu lääkkeeksi ebolaa sairastaneille 197 selvisi ja 95 ei. Kun eräässä erässä sitten oli ollut vahingossa pelkkää suolaliuosta oli ebolaa sairastavista potilaista 45 selvinnyt ja 20 ei.

Annetut tiedot kertovat yksiselitteisesti seuraavat asiat ; Kuinka paljon pelkkä puhdas ebolalääkeannos maksaa? Jos joku diagnosoidaan ebolalla mikä on todennäköisyys että hänellä on ebola? Onko lääke tehokas? Mikä on ihmishengen hinta? (Paljon rahaa kuluu että joko pelastetaan tilastollisesti yksi ebolapotilas enemmän tai myrkytetään sellainen.)

Osaatko sinä vastata näihin kysymyksiin? Anna vastausket sekä idea jolla sait juuri nuo tulokset. Voit samalla miettiä ovatko tehtävät matemaattisesti ja laskennallisesti vaikeita vai onko suurimpana haasteena ihmisen arkijärjen ja intuition psykologia?

Ei kommentteja: