sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Ainakin minä tarvitsen tämän jälkeen terapiaa.

"Keski-Uusimaa" kertoi Järvenpääläisestä kristillisestä terapiasta. Tässä Raamatun tulkintaa ja psykologiaa yhdistävässä terapiassa on kasvua. "Lahjoituksilla ja terapiamaksuilla toimintaansa pyörittävä yhdistys kouluttaa parhaillaan sielunhoitajiksi lähes viittäkymmentä ihmistä eri puolilta Uuttamaata. Joukossa on evankelis-luterilaisen kirkon ja vapaaseurakuntien jäseniä. Toiminnassa on tiiviisti mukana myös Tuusulan ja Järvenpään seurakuntien jäseniä. Virallista yhteistyötä seurakunnilla ja Kristillisellä Terapiapalvelulla ei ole. Keravan ja Järvenpään kirkkoherrat suhtautuvat kristilliseen terapiaan varauksella." Olen kasvanut Järvenpäässä ja sen seurakuntatoiminta on tullut merkittävän tutuksi. Ja tuo kokonaisuus on jotain joka kertoo että kyseessä on hyvin samanlainen Järvenpää kuin minun aikanani.

Anu Markkanen toi kuitenkin "Paholaisen Asianajaja" -facebookryhmän kautta tietooni vielä enemmän. Sellaista jota ei välttämättä ole hirvittävän kohottavaa lukea. Järvenpäässä on myös diakonien ammattikorkeakoulu Diak. Ja siellä on sosionomin opinnäytetöitä. Niistä yksi on Minna Lappalaisen "Seksuaalisen eheytymisen kokemuksia - Homoseksuaalisuuden muutoksen kokemuksia". Se on vuodelta 2009.
1: Tässä on oltu yhteydessä Aslan -eheytysohjelman kanssa tekemisissä olleiden ex-homoseksuaalejen kanssa. Haastateltuja on viisi. (Ja niitä selaillen voi huomata että aseksuaalisuus on saavutus!) Joka on toki pieni määrä jos ilmiöstä halutaan sanoa jotain tieteellistä. Mutta uskottavaa ottaen huomioon että käännettyjä homoseksuaaleja ei ole runsaasti eikä jokainen heistä halua tämänlaisiin haastateltavaksi.
2: Markkasta, kuten minuakin, vaivasi lähteistys. Opinnäytetyössä vaivaa eniten se että materiaali koostuu pääasiassa uskonnollisten järjestöjen materiaaleista. Mukana on myös pamfletteja. Kaikki on asetettu samaan linjaan. Aslan on erityisen keskeisessä roolissa ja Lappalainen itsekin on osallistunut Aslanin koulutukseen. Kriittistä puolta edustaa SETA joka on sitten hyvin pinnallisella tasolla. Pelkästään nettisivuihin on tunnustettu.
3: Mielenkiintoisin huomio on Anu Markkasen huomio "Tekijä kertoo käyttäneensä haastattelujen analysoinnissa Joe Dallasin muutosprosessiteoriaa, josta tekijä toteaa, että ei ole sitä itse saanut käsiinsä!! Siis AMK lopputyön tärkeänä teoriana käytetty teoriaa, joita tekijä ei ole itse omin silmin lukenut!" On melko relevanttia myös huomioida että mainittu Joe Dallas on "Genesis Counselingin" perustaja. Hän on luonut homojen eheyttämisen liikkeen. Hän on lähteenä toki oleellinen. Samaan tapaan kuin on tärkeää tutustua Erich von Dänikeniin jos ottaa kantaa muinaisiin avaruusolentoastronautteihin. Mutta Dallasin ajatukset ovat tässä kuitenkin enemmän "lähde joka tekee eheytysasiasta professionaalista" eikä "lähde jonka sanomisia arvioidaan jotta voidaan havaita onko eheyttäminen professionaalista". Ero on varsin oleellinen.

Onkin varsin mielenkiintoista että saamieni tietojen mukaan moni ihastuttava kristitty heiluttaa jopa tätä mainittua AMK -työtä internetissä todisteena että homoseksuaali voi eheytyä. Viiden anekdootin voimin, anekdootin joiden oikeudellisuutta ja valehtelemisen syvyyttä ja tasoa ei ole tässä opinnäytetyössä kartoitettu. (Mihin on todellakin tarvetta. Sillä suoranaiset valehteluskandaalit ja vähemmän vilpilliset ex-ex-homot ovat hyvin tuttu osa homojen eheytysliikettä, ja etenkin sen menestystarinoita. Jotka ovat usein anekdootteja, eli tarinoita. Wayne Besenin "Anything but Straight: Unmasking the Scandals and Lies Behind the Ex-Gay Myth" joka kartoittaa tätä maailmaa.) Ja jonka otos tämä ohittaenkin on niin pieni että siitä siitä ei voi sanoa mitään tieteellistä. Joten hihkuminen tältä pohjalta kertoo enemmän heiluttajan kognitiivisesta vajauksesta kuin eheytysasian tehokkuudesta ja hienoudesta. Heille voi olla rakentavaa lainata suoraan opinnäytetyötä. Sen kirjoittana sanoo suoraan "Minä uskon Raamatun sellaisenaan todeksi ja uskon, että Jumala kertoo meille tahtonsa Raamatussa. Kerron tämän avoimesti siksi, koska se vaikuttaa tutkimukseeni. Vaikka kuinka yrittäisimme tehdä tutkimusta puolueettomasti omat näkemyksemme vaikuttavat aina." Hän myöntää ettei hänen opinnäytetyönsä voi edes lähtökohtaisesti sisältää mitään kristillisen vakaumuksen kanssa ristiriidassa olevia löydöksiä. Teos on maailmankuvallinen. Itse tosin huomioin että jos kaikki on maailmankuvallisuutta niin ei tietenkään ole mitään tiedettä jota kristinusko voisi erityisesti paljastaa todeksi. Mutta kristityt pelaavat tätä peliä mielellään. Pelataan sitten. Sen verran vihjaan että en usko että tiede olisi pelkästään maailankuvallisuutta, mutta että osa on maailmankuvallisempaa kuin toinen. Ja Lappalaisen opinnäytetyö on sitä lokeroa jossa osuvinta kuvausta maailmasta on tuo kuvaus opinnäytetyön itsensä objektiivisuudesta.
1: Itse uskon että homoseksuaalisuudella on heritabiliteettia. Eli se on perinnöllinen siinä mielessä kuin kaikki. Periytyvyysaste on tilastollinen asia joka vaatii enemmän ja tarkempaa analyysiä kuin se että haastattelee viittä saman ideologian jakavaa aateveljeä. Ei "yksi eheytetty falsifioi homoseksuaalisuuden synnynnäisyysteorian" ole tässä kontekstissa edes argumentti.

On toki jossain määrin rauhoittavaa, sellaisella ahdistavalla tavalla, tietää että vaikka maailma muuttuu niin Järvenpään hengellinen elämä pysyy. Järvenpää on Etelä-Suomessa sijaitseva kaunis kaupunki jota ei varmasti ensimmäisenä liitä mielikuvissaan pahimmaksi uskonnolliseksi alueeksi. Mutta siinä on kuitenkin suuria ja vaikutusvaltaisia puolia joka tuottaa kaltaisiani vihaisia uskontokriitikoita. Heitä voi kutsua kokonaisvaltaisiksi kokemusasiantuntijoiksi. Kenties tällä statuksella ja riittävällä kavereiden ja aateveljien lainaamisella saa itselleen jopa tutkinnon!


Jos eheytymisen oikeutus on siinä että se ei ole pakotettua kun moni kärsii homoseksuaalisuudestaan. Niin eikö se kerro siitä että (a) homoseksuaaleja kiusataan ja (b) ei ole mitään homosaatiota joka homorummuttaisi ihmiset kääntymään homoiksi. Sillä jos näin olisi jossain olisi ahdistuneita heteroita jotka väkisin yrittäisivät kääntyä homoiksi. Ja joille voitaisiin tarjota Asslan -teoriaa. Vaikka Armeijassa.

Ei kommentteja: