torstai 6. marraskuuta 2014

Porttiteoria

Relevantein alkoholikiista sitten #viskigaten on nyt viimein käyty. Ollaan keskusteltu siitä tarvitseeko kirkko ehtoollisen vuoksi anniskeluluvan. Ja mitä tämä tarkoittaa rippikoulun käyneiden mutta alle 18 -vuotiaiden kannalta. Kysymys on tietenkin juridisesti kiinnostava, sellaisella tavalla joka viehättää innokkaimpia pykälänviilaajia ja byrokraatteja astmakohtauksen rajoille. Mutta terveyttä ja seurausetiikkaa ajatellen hieman erikoinen.

Tosin asiaa on hyvä lähestyä porttiteorian kautta. Siinähän korostetaan että jos antaa kannabikselle pikkusormen, niin siinä helposti antaa heroiinille koko esiin käärityn käsivarren. Ja tämä yhteys on relevantti. Sillä nykyaikana nuoret käyttävät alkoholia yhä vähemmän ja vähemmän. Ja samanaikaisesti nuoret eivät oikein innostu kristinuskosta. Nuorille halutaan, tehdään ja yritetään tehdä kiinnostavia asioita kirkossa, mutta silti suosiota ei tule ovista ja ikkunoista. Joku voisi nähdä tämänlaisissa ilmiöissä syy-yhteyttä.

On kuitenkin paljon pahempi ja vakavampi ongelma. Ehtoollinen on porttiteoria nykyajan kenties kammottavimmalle vitsaukselle. Vampirismille. Ehtoollista nauttiva nuori saa eteensä Jeesuksen Kristuksen Veren, joka on heidän edessään lasiin vuodatettu. Ja se tarjoaa melko hyvältä maistuvan ja positiivisen kokemuksen tästä verellä läträämisestä.

Tässä kohden on huomattava että katolisessa kirkossa kannatetaan transsubstantiaatio -oppia jossa ehtoollisviini todella on Jeesuksen verta, jollain mystisellä metafyysisellä tavalla, sellaisella joka ei kuitenkaan näy DNA -testeissä. Osa näkee veren symbolisempana. Luterilaisessa kirkossa virallisen opin mukaan kannatetaan reaalipreesensoppia, jossa Jeesuksen veri on konkreettisesti läsnä. Näin ajatus porttiteoriasta on hyvin konkreettinen. Ja nekin jotka modernisti ajattelevat että ehtoollinen on oikeasti symbolinen - eikä siis jotain jossa olisi "mystisellä tai vähemmän mystisellä tavalla" Oikeaa Jeesusta niissä nautintoaineissa - ovat kuitenkin antaneet periaatteessa valtaa sille mihin symboli viittaa. Ja näin hekin ovat antaneet pikkusormen.

Ja voi mille kauheudelle he ovatkaan antaneet pikkusormen. "Twilight" -saagalle. Joka on täynnä vampirismia ja vampirismin ihailua! Nykynuoriso ei toki ryyppää, sen sijaan se tuntuu viehättyneen tätä huomattavasti huolestuttavampiin ilmiöihin. Nykynuoriso on todella turmeltunutta! Perusolemukseltaan inhottavan vampyyrigenren suosio todistaa tämän! Että oli hyvä että joku viimein otti kantaa tuohon hirvittävyyteen jota luterilainen kirkko on vuosisatoja harjoittanut kulttuurissamme!

1 kommentti:

Tom Kärnä kirjoitti...

Itse katselin aikoinaan "Angel"-tv-sarjaa. Kannatan ehdottomasti mustalaisten kirousta vampyyrien päälle.