perjantai 28. marraskuuta 2014

Aitojen profetioiden tukemisesta

Lueskelin Rolf Dobellin "Selkeän ajattelun taito" -kirjaa. Joka on melko tavanomainen luettelointi psykologisista ajatusvirheistä jotka läpitunkevat arkemme. Siinä mainittiin muun muassa ihmisten vahvistusharha ja muiden syyttäminen ja yleinen asioiden sovittaminen itselle parhain päin. Otin tästä mielenkiintoisen sovelluksen profetioihin. ; Normaalistihan profeettojen koko maine ja toiminta ratsastaa nimenomaan sen varassa että epäonnistuneet profetiat ohitetaan ja unohdetaan. Onnistumisia sen sijaan luetteloidaan. Ja näin riittää että ihminen ehdottaa riittävän monta kertaa niin joku arvaus väkisinkin osuu oikeaan. Ja näin ihmisen mieli saa hänet uskomaan että hän on todella profeetta.

Tätä vastaan voidaan taistella. Siihen on hyvinkin käytettyjä temppuja. Niiden avulla psykologisia harhautumisia voi väistellä. Kokosin niistä profetiakysymykseen sopivan yksinkertaisen toimintaperiaattesikermän jota voisi jossain määrin sanoa minun ammatikseni.

Olen harkinnut profeettojen tukemista. Oikeiden profeettojen. Vääriä profeettoja en sen sijaan halua tukea ja petosmaakarit saavat joutua vastuuseen. Siksi ehdotan toimintaperiaatetta jossa profeetta ennustaa jotain, hänen on ennustettava jotain lähiaikoihin liittyvää mahdollisimman eksaktisti. Sitten profeetta antaa ennustuksen. Sen jälkeen tästä profetiasta tulee julkinen. Ensin se on "varmennettava profetia" ja sen jälkeen profetia luokittuu "vääräksi profetiaksi" ja "onnistuneeksi profetiaksi" jotka molemmat ovat sitten internetissä julkisesti näkyvissä profeettojen ja puoskarien nimet ja ennustelujen ja profetioiden sisältö mainiten.

Ja kun normaalisti epäonnistuneet profetiat unohdetaan niin tässä järjestelmässä epäonnistuneet profeetat maksavat vääristä eksakteista ennustuksistaan 2000 euroa per kipale. Koska Jumala ei epäonnistu ei riskiä tähän tietenkään ole. Jos taas onnistuu niin sitten saa erityisen luokituksen "aito ennalta tiedetty profetia". Eli ei tässä ole riskejä minullekaan. Paitsi maailmankuvan muuttamisen verran.

Tässä ytimessä on juuri se että profetia annetaan etukäteen, sitä ei voi siis vain kertoa jälkikäteen ja juhlia onnistumistaan. Toisaalta tässä profetiat luokittautuvat onnistuneisiin ja epäonnistuneisiin näkyvästi. Näin ihmiset voivat huomata josko onnistuneet profeetat ovat myös epäonnistuneet usein. Rahamäärä on huima mutta ei älytön. Se on sellainen että ihminen joka ei luota ennustuksensa voimaan ei lähde sitä riskeeraamaan. Näin ollen ollaan varmoja että profeetta tietää ennustusta antaessaan että ennustus on aito ennustus eikä arvailua tai huijausta.

Itse profeetta Jouko Piho onkin ehtinyt kommentoida ehdotustani. "Tuomo Hämäläinen, profetiat ja raha eivät kuulu yhteen." Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Aito profeetta ei ole rahanahne. Siksi aito profeetta saakin näkyvyyttä. Jouko Pihon omasta toiminnasta tiedämme että profeetat eivät välttämättä välttele mediajulkisuutta. Sillä näkyvyys tuo pelastettuja sieluja oikeaan maailmankuvaan. Profeetta tarvitsee yleisön varoituksille. Sen sijaan väärät profetiat ja raha kuuluvat yhteen. Ja tässä kohden sillä tavalla että väärä profeetta maksaa. Oikea profeetta ei maksa joten niiden kohdalla kysymys ei ole rahasta.

Oma virallinen kantani jatkoa varten on se, että minua kiinnostavat kaikki ne profetiat joiden sanoja on valmis kertomaan asiansa näillä ehdoin. Jos näihin ehtoihin ei ole valmis, minua ei kiinnosta ja henkilö voi painua sanomansa kanssa muualle. Eihän hän itse edes luota siihen kun ei selvästi uskalla riskeerata. Toivoisin että mahdollisimman moni tulisi mukaan tämänlaiseen järjestelmään. Sekä maksavina profeetoina että maksua vaativana yleisönä. Maksetaanhan mainoksistakin.

1 kommentti:

Tom Kärnä kirjoitti...

Juupa. Minusta todella mahtava ehdotus. Arvostan.

...Tähän voi vielä osittain huumorimielessä linkittää Suomen suurimman trollin listauksen toteutuneista profetioista. Vai onko kyseessä huumori? Oi, katso halutessasi:

Maailmanloppu odotettavissa aivan kohta pian