sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Sikailua.

Elämässäni alkaa uusi ja erilainen vaihe. Koulutukseeni liittyvä vanha "erikoisharjoittelu", uusi "syventävä harjoittelu" MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen) sikatalouden tutkimusasemalla.

Kyseinen MTT:n koesikala tekee sikatutkimuksia jotka käsittelevät sikojen ruokintaa, hoitoa ja hyvinvointia ja tutkimuksien tavoitteena on tuottaa tietoa, jota voidaan soveltaa sikataloudessa. Toimipisteessä on vuonna 2000 valmistunut 120 emakon emakkosikala, jossa ryhmäporsitus ja vierotetuille porsaille välikasvatustilat. Tilalla on myös 500 sialle sopiva lihasikala. Tutkimuslaitoksella on vaihteleva määrä eläimiä, keskimäärin emakoita on jotain 120 kpl, lihasikoja taas on noin 500 kpl. Lisäksi on tietysti porsaita ja kasvavia siitoseläimiä yhteensä jotain 350-400 kpl, jolloin eläinluku on jotakuinkin tuhat kaiken kaikkiaan. (plusmiinus jotain.) Sikoja on tilanteesta riippuen joka sortimenttia. On duroc-, hampshire- ja maatiaissikoja, ja myös kaksi ja kolmirotuisia sikoja. On isoa lihasikaa ja vastasyntyneitä porsaita.

Työtehtäviini kuuluu kaikenlainen sikoihin liittyvissä ruokinta-, viihtymis- ja käyttäytymistutkimuksissa jeesaaminen. (Mikä on monesti vähemmän hohdokasta kuin kuulostaa. Duuni ei suurimmalta osaltaan ole mitään kahvikupin ääressä neiteilyä, siat on isoja ja niiden kanssa pelataan: Niille on siksi syytä olla kiltti että ei tarvitsisi niin paljoa vääntää. Kiltteys eläimille säästää hikeä - ja teoriassa jopa verta.) Aikaisempien kokemuksieni perusteella - olen ollut kyseisellä koesikalalla aikaisemmin erään kurssin yhteydessä, tosin vain viikon mittaisen rupeaman - työolosuhteet ovat eettiset sekä minulle että possuille.

Tässä vierähtää kolmisen kuukautta. Tämä tarkoittaa sitä, että olen viikot ilman internettiä ja muita vastaavia hienouksia. Näin ensimmäisellä viikolla mukaani sattui pakolliset tarpeet plus tietysti miekka.

PS: Minulla on jo jopa lupa jopa valokuvata alueella, kunhan en paljastele tutkimusten tarkkoja sisältöjä ja tiettyihin tutkimukseen liittyviä toimintametodeja (vaitiolovelvollisuus) - Tosin yleisperiaatteita jotka eivät ole yksittäiseen tutkimukseen liittyviä saan selitellä ihan vapaasti. Uskallankin väittää että otan kolmen kuukauden aikana aika paljon kuvia, ja että ne ovat jotain aivan muuta kuin ne viime kesäiset animalian ihmisten pimeässä ja salassa otetut kuvat. (Toki syy voi olla myös se, että paikka ei ole tavallinen sikala, mutta myös se, että kuviin on valittu juuri tietynlaiset "anomaliat", jolloin "näyte siitä mitä sikaloissa on" vääristyy. Toki pimeä öinen MTT -sikala voisi vaikuttaa hajuineen ahdistavalta jollekin, joka ei paikkaa ja sen työperinteitä muutoin tunne..)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Päevee, mullakin nettiaika voi olla välillä tiukilla.

Muuten, sioista:
muistan isän sanoneen tanskalaissioille tulleen mahahaava rukiista. Voin muistaa ihan väärinkin.

Jostain netistä taas muistelen nähneeni, että ohrasta tai vehnästä tullut ravinto-ongelmia..
ehkä liikaa jos antaa liian nuorille ?

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Aika monesti tuntuu että siat saavat mahahaavaa miltei kaikesta. Esimerkiksi jo pelkkä rehujen kostutus vaikuttaa: Jos rehua ei kastele, se ei maistu possuille ja imee veden mahasta.. Jos taas kastelee liikaa, tulee velliä jonka maittavuus on huono ja joka pilaantuu nopeasti..

Sikojen masut on kyllä teollisessa tuotannossa aika kovilla, koska niille syötetään "mahdollisimman voimaperäistä ravintoa". Tavoitteenahan on kuitenkin pohjimmiltaan iso kasvu. Mahahaava pistää kuitenkin rotia, jolloin possuille ei laiteta mitä vain, ja tehotuotajakin joutuu miettimään muitakin asioita kuin rehun voimakkuutta : Mahahaavainen sika ei kasva kunnolla.