sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Syvä pettymys

Pekka Haavisto on ilmoittautunut olevansa presidenttiehdokas. Toisaalta on käytännässä selvää että myös Sauli Niinistö on ehdolla. Tästä seuraa se, että tulevista presidentinvaaleista on tulossa edellisten vaalien toisinto.

On kiinnostavaa että vaalien jälkeen en ole kuullut käytännössä mitään Haavistosta. Ja kiinnostavaa on myös se että Niinistö selvästi yritti aluksi olla kantaaottava ja aktiivinen presidentti, mutta tästä hänelle tuli erilaisia ongelmia - esimerkiksi syrjäytymistä koskeva "pullanpaistokohu" - ja hän oppi virheistään nopeasti. Hänkin on ollut enimmäkseen näkymättömissä ollut julkisuuteen ympäripyöreältä vaikuttava presidentti.

Molempien ehdokkaiden passiivisuus korostaa sitä että he lienevät lähinnä pohjustusta edellisen vaalin vaalikeskustelulle. Joka taas koskee turhinta ja presidenttiyden kannalta irrelevanteinta asiaa. Sitä mitä sukupuolta on se jonka kanssa presidentti harrastaa seksiä kotonaan. (Jos kyseessä olisi edes julkisilla paikoilla seksin harrastaminen voisin ymmärtää.) Ehdokkaita yhdistääkin moni perusasia. Molemmat esimerkiksi harrastavat edelleen itseä nuorempia partnereita.

Toki tiedän että presidenttimme valtaoikeudet ovat melko kapeat. Ja tässä mielessä presidentinvaalit eivät ole oikeasti kovin tärkeät vaalit. Eduskuntavaalit ovat meillä ne jotka voivat tuhota yhteiskuntamme ja presidentinvaalituloksen katastrofaalisuustulokset ja niihin liittyvät pelot liittyvät vahvemmin presidentinvaaleihin. (Vrt. Sipilä ja Trump tuhon airueina. Ja mieti heidän titteleitään.) Kuitenkin jos kysymys trivialisoituu siihen mikä on ehdokkaan seksuaalinen suuntautuminen, ollaan vaalikampanjoimassa niin idiottimaisella pohjalla että emme enää edes ansaitse mitään johtajia mihinkään vaihtoehtoiseen todellisuuteenkaan, saati niitä joita äänestämme. Olemme sellaisessa onttoudessa että emme enää ansaitse edes katastrofeja rangaistukseksi vaan huoltohenkilökuntaa vastaamaan siitä että kykenemme selviämään normaalissa arjessamme.

Jo viimeisin presidentinvaali oli tarpeeton, ärsyttävä ja toisteinen. Nyt pitäisi kestää vielä toinen samanlainen?

Itse näen että istuvalla presidentillä on aina jonkinlainen etulyöntiasema. Niinistö ei ole tehnyt mitään radikaaleja tai kansakunnan muistissa olleita virheitä kautensa aikana. Joten hän kerännee tältä pohjalta itselleen etua. Ennustan siis että myös lopputulos on edellisen kaltainen.

1 kommentti:

Ez kirjoitti...

Mutta kelaa sitä kansainvälistä huomiota minkä avoimesti homo presidentti saisi! Väittäisin sen olevan tarpeeksi suuri juttu vaikuttamaan bkt:hemme enemmän kun mikään Niinistön (tai Haaviston) virallinen teko presidenttinä. Vähän kun valitsisi Reality TV-julkkiksen presidentiksi, että koko muu maailma äimänä vaan ihmettelisi mitä hittoa. Eiku hetkinen.