torstai 23. helmikuuta 2017

Hieno mies ei puhu pahaa...

Olen katsonut "Mad Men" -sarjaa. Donald Draperilla on huono maine jota en ole täysin käsittänyt. (Okei, hän juo ja tukapi. Eikä ilmiselvästi hallitse mulkkuaan. Mutta noin muutenhan hän on ymmärtäväinen ja periaatteessa asiallinen 1950 -luvun pomo. Välistä kova alaisilleen, mutta ei kovin häijy.) Sarjan tapahtumissa on eräs tilanne jossa tupakkatehtailija lopettaa yhteistyön mainostoimiston kanssa. Ja Draper kirjoittaa lehteen jotain joka on mielipidekirjoituksen, kilpailijoiden mustamaalauksen, tupakkatuotevalistuksen ja mainoksen välimaastossa. Tästä seuraa myöhemmin sarjassa aika paljon seuraamuksia. ; Pidetään epähienona, että entisiä yhteistyökumppaneita moititaan liike-elämässä. Asiakkuuksien hoito jatkuu siis asiakkuussuhteen päätyttyäkin. Tätä pidetään herrasmiesmäisenä.

Tässä asiassa on ongelmia. Niitä katsellessa asiaan voi vääntää uskontoaiheisen mutkan. "Kotimaan" blogissa kerrottiin Jehovan Todistajista. Näkemys ei ollut tasapuolinen vaan Jehovan Todistajien puolella. (Tämä on relevanttia koska teksti itse esittää että puolenotto kovin selkeästi antaa epäuskottavan vaikutelman.) Teksti onkon Jehovan Todistajan kirjoittama. Siinä puhutaan miehestä joka päätyy Jehovan Todistajien kannattajaksi, joskaan ei jäseneksi. Siinä mainitaan että hän on kokenut erikoisia asioita ei-Jehovan Todistajillisessa kontekstissa. "Olemme joskus keskustelleet Matin kokemuksista hänen aikaisemmissa uskonnollisissa yhteisöissään. Totesin Matin juttuja kuunneltuani, että ”sinähän saisit aikaan melkoisen kohujutun julkistaessasi kaikki tietosi”, sillä joukossa on varsin julkisiakin henkilöitä. ”Minä en varmasti ryhdy hankkeeseen, jonka tarkoituksena on vain mustamaalata uskonveljiäni”, Matti toteaa. Miehessä on paljon hyvää, ajattelee minun lisäkseni moni muukin."

Tämänlainen mustamaalaamattomuus koetaan selvästi herrasmiesmäiseksi. Tälle kohteliaisuudesta vaikenemiselle vastapoolina on sitten se, että monissa uskonnollisissa yhteyksissä on tapahtunut asioita joita ei ole raportoitu poliiseille koska omaa aatetoveria olisi jotenkin erityisen paha lähteä tuomitsemaan. Ollaan oltu kovin armeliaita niille omien parissa oleville syntisille. Ja sitten tämän herrasmiesmäisyyden vastapainoksi lähdetään helposti mustamaalaamaan niitä ihmisiä jotka näitä kohujuttuja tuovat julkisuuteen. Koska se on herrasmiesmäistä kun siinä puolusteaan uskoa ja uskonyhteisöä. Se kun on aina tärkeämpi kuin esimerkiksi ihmiselämä ; Siitä että herrasmiesmäinen ongelmien maton alle lakaiseminen näkyy globaalissa mittakaavassa itsemurhatilastoissa ei tietenkään viitsitä puhua. Koska se loukkaisi ja vahingoittaisi tärkeämpää asiaa, uskontoa. (Se, että lähinnä läpimätä uskonto tuottaa tämänlaista hedelmää unohtuu helposti prosessissa. Koska vain tämä unohtamalla voidaan oikeuttaa se että uskontoa ylipäätään puolustetaan millään...)

Tupakkatehtailijoiden mainostaja ei saisi missään oloissa sanoa että tupakka tappaa. Ei pidä purra kättä joka ruokkii ja jossa kuulemma kaikille tilaa riittää ja kaikille paikkoja on...

Ei kommentteja: