maanantai 27. helmikuuta 2017

Luvallinen itsemurha

Eutanasiaa kutsutaan usein "armomurhaksi". Tämä on mielenkiintoista koska murhassa uhri on usein kuolemassa vasten tahtoaan tavalla joka määritellään suunnitelmalliseksi tai jopa julmaksi. Tosiasiassa eutanasia on kuitenkin enemmän "avustettu itsemurha" tai "luvallinen itsemurha".

Tässä mielessä kristityt usein muistavatkin yhdistää abortin, eutanasian ja itsemurhan yhteen. (Ilmeisesti myös hoitovirheet mahtuvat samaan kategoriaan joidenkin päissä. Kas kun eivät hirvikolarit ja auto-onnettomuudet...)

Tässä mielessä itse muistutan lähinnä siitä että kristinuskolla on paha tapa pilata ihmisten elämää ja sitten kieltää heitä tekemästä itsemurhaa. Hyvä elämä estetään ensimmäisenä ja sen jälkeen kielletään hyvä kuolemakin. ; Tässä prosessissa unohtuukin se, että moni näkee vain että kristinusko kieltää itsemurhan. Ja näin unohtuu se, että Suomi on perinteisesti ollut luterilainen maa jossa on hyvin kovat itsemurhaluvut. Yhteiskuntarakenteemme ja yhteiskuntamme on kristittyjen itsensä mukaan kristillistä. Ja näiden kahden välille onkin helppo nähdä yhteys. (Tilastot ovat jännittäviä ; Jos itsemurhalukuja haluaisi pienentää niin islamisaatio vaikuttaisi hyvältä vaihtoehdolta. Näin siitä huolimatta että tiettävästi uskonto tuntee ns. itsemurhaterroristin konseptin...)

Onneksi eutanasiaa koskeva lainsäädäntö on näpsäkkää. Jokainen internettaitoinen voi mennä metsään ja vääntää itselleen sellaisia myrkkyjä että oksat pois. Ei tarvita kuin pieni yritteliäisyys ja saadaan tilanne jossa joku tuo sinulle sairaalaan käsiaseen jolla ammut pääsi tohjoksi sellaisella vuorolla millä on joku erityisen tiukasti eutanasiaa vastustava sairaanhoitaja seinänsiivousvuorossa. (Konservatiivien kannattama vapaa aseidenomistus ja kanto olisivat tässä vain helpotus.) Tätä vastaan ei juuri mikään auta.

Eutanasiassa onkin kaksi lähestymistapaa. Usein eutanasian kannattajat määrittelevät sen erikoistapaukseksi joka ei rinnastu oleellisesti itsemurhaan. Sen vastustajat taas pelkäävät että mielenterveysongelmat ja masennus ja yleinen halu kuolla laajenee eutanasiaan niin että kyseessä on vain yksi tapa tehdä itsemurhia. Tässä kohden onkin erikoista ottaa eutanasian vastustajien kanta ja viedä se loppuun asti.

Tässä kohden luvallisen ja luvattoman itsemurhan kohdalla onkin kysymys vähän samasta kuin abortin kohdalla. Yhteiskunnallisesti relevantti kysymys onkin se, että tehdäänkö jossain tilanteissa mieluummin hallittu ja äidille suhteellisen vaaraton abortti kuin usein kaksi ruumista tuottava hengariabortti. Samoin on kysyttävä haluammeko että ihmiset hyppäävät junan alle vai kuolevat siististi ja hallitusti jossain jossa on vähemmän katsojia ja sotkua.

Ei kommentteja: