maanantai 28. maaliskuuta 2016

Solutus-älytys

Olin lapsena helluntailaisten kesäleireillä. En ulkopuolisena tarkkailijana vaan ikään kuin yhtenä lapsena muiden joukossa. Meno olikin melko hurjaa ja erosi siitä mitä helluntailaiset viestivät ulospäin. Tämä kokemus opetti, että tarkkailu vaikuttaa systeemiin. Jos lehtimies tulee lehtimiehenä paikalle, toiminta on erilaista. Siksi soluttautuminen onkin ainut järkevä tapa saada tietoa siitä miten asiat toimivat.

Tässä tunnettuus on ongelma. Esimerkiksi minä en voisi soluttautua Soldiers of Odiniin. Googlauksen perusteella kun päättelisivät että "ei luotettava". Ja se olisi siinä.

Mutta muitakin solutusasioita on mahdollista tehdä. Tähän liittyen onkin mielenkiintoisia tilanteita. Osa ihmissitä saattaa esimerkiksi joutua miettimään sitä miten salakuljettaa älypuhelin ja laturi huomaamatta paikkaan, jossa tehdään tavaroiden- ja ruumiintarkastus. Koska esimerkiksi lestadiolaisten kesäkursseilla ei saa pitää kännykkää..

Toki jo kännykkärajoite itsessään on epäilyksiä herättävä. Ymmärrän että kouluissa ja elokuvissakin toivotaan että kännykät ovat kiinni. Mutta jos pitää ruumiintarkastuksilla vahtia että kännyköitä ei ole edes omistuksessa, se kertoo siitä että salattavaa todennäköisesti on. Ja salattava asia on sen verran rrradikaalia että sen paljastumista ei haluta. Ja tämä epäilyksen henki voidaan sitten liittää suoraan ajatuksiin lestadiolaisten menneistä epäonnistumisista. Kuten "hoitokokouksien" yksityisyysrikkomuksista ja pedofiilien peittelyistä.

3 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

Paras kaverini oli periaatteessa adventisti, joten pääsin vuonna 1996 hänen mukanaan adventistien kesäleirille. Siellä ei ollut mitään kummallista muuten, mutta tarjottiin vain kasvisruokaa. Soijanakit olivat oikeasti hyviä.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Tehtiinkö teille mennessä ruumiintarkastus ja otettiin kännykät tai nauhurit pois?

Tom Kärnä kirjoitti...

Ei tehty ruumiintarkastusta eikä kerätty mitään pois.