keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Seksuaalisesti häiritsevää

Kun katsotaan elokuvien ikärajoja ja niihin liitettyjä symboleita, voidaan nähdä että symbolit ovat argumentteja siitä miksi elokuvalla on ikäraja. Kauhuteema, seksi, väkivalta ja vastaavat kertovat tarinaa siitä miksi elokuva on kielletty jonkin ikäisiltä. ; Tähän liittyen olen hieman huvitellut ajatuksella jossa jokin elokuva saisi korkean ikärajan olemalla pelkästään häiritsevä. Siis ei sillä että se sisältäisi häiritsevää väkivaltaa tai häiritsevää seksiä. Vaan koska se olisi häiritsevä. En ole keksinyt miten tämän voisi tehdä.

Kuitenkin tavallaan elokuva nimeltä "Teeth" menee tässä aika lähelle. Siinä on väkivaltateemaa ja seksiteemaa. Mutta ne on kuitenkin kuvattu kohtuullisen laimeasti, lähinnä rajaamalla tapahtumia ruudun ulkopuolelle. ; Elokuva on periaatteessa vakavia sävyjä sisältävä kohtuu hyvin asiaansa argumentoiva kauhukomedia jossa teinitytöllä on hampaita muuallakin kuin suussaan. Elokuva käsittelee ns. vagina dentataa. (Hikipedia suomentaa käsitteen klassisesti muotoon "hammaspillu". Se tuskin lienee akateeminen suomennos.)

Elokuvan alussa päähenkilö kuuluu kristilliseen seksistä pidättyväiseen uskontoon. Hän pitää neitsyyttä arvokkaana. Aluksi puolustetaan myös sitä että seksuaalivalistuskirjoihin laitetaan tarroja joita laitetaan ennen kaikkea naisten sukuelimiä kuvaavien sivujen päälle kun taas penis saa olla peittämättä. Tätä perustellaan sillä että nainen on luonnostaan siveä ja vaatii suojelua kun taas mies on seksuaalisesti aktiivinen. Tästä lähtökohdasta sitten etäännytään.

Elokuva käytännössä läpikäy monia sellaisia tilanteita joissa naiset ovat vaginoinensa haavoittuvassa tilanteessa. Osansa saavat niin deittiraiskaajat kuin kovakouraiset gynegologitkin. Kuin myös sellaiset jotka iskevät naisia alkoholin ja iskemistaitojen voimilla vaikka tietävät että he ovat antaneet uskonnollisen valan joka on heille hyvin tärkeä ja merkityksellinen.

Prosessissa korostetaan miten perinteisesti vagina dentata on nähty ongelmana jonka joku sankari päihittää. Tämä sopii kulttuuriin jossa naisen sukuelimiä piilotellaan ja korostetaan neitsyyttä. Lopuksi korostuu kuitenkin se, että vagina dentata pureskelee miehisiä elimiä vain jos he ovat asiattomia. Ja näin ollen ei ole mitään valloitettavaa ja voitettavaa. Paitsi omat huonot käytöstavat.

Elokuva onkin läpeensä seksualismoralistinen, mutta hieman perinteisestä poikkeavalla tavalla.

Ei kommentteja: