tiistai 30. kesäkuuta 2015

The Feast of Epona

Jos minulta kysytään mikä on kenties rivoin asia joka on piilotettu tietokonepeleihin, olisin valmis veikkaamaan Zeldaa. Siinä on hevonen nimeltä Epona. Hevonen esiintyy monissa Zeldapeleissä. Ja se on se hevonen jolla sankari ratsastaa.

Epona on sidottavissa kelttiläiseen mytologiaan. Kyseessä oli tärkeä jumaluus, jumaluus joka liittyi hevosiin ja niiden omistamiseen, mutta laajemmin myös maatalouteen ja paikasta toiseen siirtymiseen. Sekä hedelmällisyyteen ja luovuuteen. Se oli hevosjumaluus. Joten yhteys Eponaan on tätä kautta varsin perusteltu. Rooman valtakunnan laajuus auttoi Eponaan uskomisen laajalle. Ja roomalaisessa kulttuurissa hänelle omistettiin aivan erityinen juhlapäivä.

Tämä ei vielä tee siitä rivoa. Rivoksi sen tekee muu.

Esimerkiksi "Parallera Minora" kuvaa sen syntytavan niin, että Fulvius Stellus niminen mies päätti ryhtyä ikään kuin etukäteen noudattamaan Oinosen oppia yhdistettynä Puolimatkan käsitykseen siitä että rooman valtakunnassa harrastettiin yhteiskunnan romauttavat määrät homoseksuaalisuutta. Siksi hän meni naimisiin hevosen kanssa. Ja jostain syystä tästä liitosta syntyi Epona, olento joka kykeni muuttumaan ihmiseksi ja/tai hevoseksi halutessaan.

Ja tämä rivous on laajempi. Kelttien uskonnossa kuninkaan valtaannousuun liittyi rituaali jossa valkoinen hevonen, joka on myös Eponan symboli, otettiin juhlakaluksi kaikkien nähtäväksi. Ja sitten kuningas otti oman juhlakalunsa esiin ja harrasti seksiä hevosen kanssa. Tämän jälkeen hevonen, mutta ei kuningas, tapettiin ja syötiin.

Toki Zelda -sarja ei ole vienyt tätä äärimmilleen. Rivouden maksimoimiseksi olisi hauskaa jos Epona olisi maaginen hevonen joka muuttaisi hahmoaan ihmiseksi ja hevoseksi. Ja kun Link haluaisi ratsastaa sillä, se olisi hevonen. Ja kun ei niin sitten se nähtäisiin sen ihmismuodossa. On tavallaan sääli, että kun tuolle linjalle on jo lähdetty, niin sitä ei ole viety loppuun asti.

Ei kommentteja: