tiistai 16. kesäkuuta 2015

Maahanmuuttajataustaisista ranskalaisista

Kalevassa oli kirjoitus siitä miten britit ovat ranskassa kartoittamassa viikinkien kolonialismin reittejä 800-900 -luvuilla "Normandiaan saapuneet brittitutkijat ovat paikantaneet dna-näytettä varten noin sata paikallista, joilla on skandinaavinen tai vähintään lähes tuhat vuotta vanha sukunimi tai joiden kaikki isovanhemmat ovat asuneet samalla alueella." Tämä on pahastuttanut monia. Tutkimus liitetään rasismiin. "Se voi rakentaa käsitystä, että on olemassa aitoja ja epäaitoja normandialaisia. Rasistit voivat esimerkiksi sanoa, ettei heissä todistetusti ole yhtään arabiverta." Toki tutkijat eivät tutki koko genomia joten sen tuloksista ei voi tämänlaista sanoa "huoli on turha, koska tutkimukseen osallistuvien dna:sta tutkitaan vain kahta prosenttia".

Minun on vaikeaa ymmärtää miksi se, että jotain voidaan käyttää rasismiin olisi sama kuin se että koko asia pitäisi kieltää. Minä esimerkiksi näen silmilläni ihmisten ihon sävyjä ja teen tästä päätelmiä. Se että tämä mahdollistaa rasismin ei ole vielä syy repiä silmiä päästäni. (Toivon.) On toki syytä tarttua rasismiin mutta jos tämä tehdään tutkimusta rajoittamalla, etenkin kun itse tutkimusmenetelmässä ei tehdä tutkimuseettisesti kyseenalaisen tyylisiä ihmiskokeita, kysymys on jo jostain muusta.

Mutta asia sikseen. Sillä huvituin muusta.


Nykyään ei ole muodikasta olla rasisti. Pitää puhua maahanmuutosta. Tässä mielessä viikingit ovat hauska esimerkki. Moni arvostaa viikinkejä. Uusnatsit käyttävät mielellään viikinkisymboleita. Ihailu on valkoisen rodun ihailua. Kuitenkin on vaikeaa olla "ei rasisti vaan maahanmuuttokriittinen" jos ilmapiiri on viikinkejä ihaileva.

Globalisaatio ja maahanmuutto ei ole mikään uusi asia. Imigrantteja on vihattu usein. Ja tuskin mitään ihmisryhmää on yhtä syystä dissattu kuin viikinkejä. Nämä maahanmuuttopainajaiset tekivät jännittäviä asioita, ja usein kaikkea muuta kuin reiluin keinoin. Tuossa tilanteessa heitä ei ole kiinnostanut mikään "maassa maan tavalla" -ajattelu. Päällimmäisenä ajatuksena heillä ei ole ollut sekään, että miten he voisivat onnistua integroitumaan paikalliseen kulttuuriin. ( Toki tässä puhuttua aikaa edelsi aika, kansainvaellusaika. Puhutaan Rooman valtakunnan kaatumisen ajasta, vuosista 375-476. Globalisaatio on viikinkejäkin vanhempaa.)

Britit ovatkin Ranskassa kartoittamassa sitä miten monissa on ehtaa maahanmuuttajaverta.

Ei kommentteja: