tiistai 23. kesäkuuta 2015

Pieniä huomioita smallswordin pitelystä (muutakin kuin että teen sen väärin)

Oikeanlainen
ote olisi "jotain tämänlaista".
Pidän "puoskarinmiekallani" leikkimisestä. Se on kevyt ja lyhyt joten sitä voi melko huoletta käyttää jopa sisätiloissa. Tähän liittyen käytän sitä kuitenkin monien mielestä väärin. Tarkalleen ottaen käytän sitä kuin sapelia. Vielä tarkalleen otettavammin käytän sitä kuin pitkää miekkaa yhden käden tekniikoissa. Tämä on riittävän toiminnallista. "Tämä pää sisään" -tilanne toteutuu tavalla joka on itsepuolustuksellisestikin tyylikästä. (Se on suora ja siinä on terä : sillä voi lyödä.) Kuitenkin aivan oikeaoppinen, ja historiallisesti perusteltu, ote ja tapa käyttää sitä olisi toisenlainen.

On tavallaan kiinnostavaa miettiä sitä miksi smallswordia käytetään eri tavalla kuin pitkää miekkaa. Ja miksi sitä käytetään eri tavalla kuin rapiiria. On kenties helpompaa aloittaa rapierista. Se on klassinen muskettisotureiden pitkä pistoase. Se on pidempi ja raskaampi ase kuin smallsword. Siinä on myös korikahva. Tai kasa renkaita jotka de facto muodostavat jonkinlaisen korikahvan. Tämä kokonaisuus on kehittynyt siitä että miekassa etusormea on alettu pitää väistin yli eikä sen suojassa. (Esimerkiksi Achille Marozzolla.) Tätä sormea varten on aluksi rakennettu suojaava rengas. Ja sitten näitä on lisätty. Ja sitten asetta voi pitää paremmin koko ajan edessä. Etusormi muuttaa asennon pistoille sopivammaksi. Rapierissa pistosta tulee voimakas koska kärki on linjassa käden luihin ja on hyvin tuettu.

Smallswordissa on kyseessä myös melko vahvasti pistoase mutta siinä ei ole etusormea joka menisi väistin yli. Sen sijaan siinä haetaan linja käden kanssa toisella tavalla. Pitämällä peukaloa erikoisesti "yllä". Eli uusi asento haetaan etusormen asennon sijaan peukalon asentoa muuttamalla. Tämän vuoksi smallswordissa ei olekaan mutkikasta korikavaa vaan pelkkä pyöreä levy. (Levy joka joidenkin mieleen tuo katanamiekat.)

Se, miksi näin on tapahtunut on hankala. Eräs syy on miettiä sitä miksi esimerkiksi smallswordin opettajilla kuten Angelolla on paljon aseenpoistotekniikoita (disarm). Koska ase on lyhyempi kuin rapier on astetta fyysisempi toisen käteen tarttuminen ja muu disarmia auttava mahdollista useammin. Ja tämän tilanteen koittaessa rapiertyylinen koppa on itse asiassa vankila kädelle. On hyvin vaikeaa vain irrottaa ote. Etusormi jää helposti vangiksi kädensijaan. Joka tarkoittaa sitä että rapiertyylisellä kahvalla etusormi murtuu helposti. Ja disarmeissa on aina jonkinlaista vääntöä joten sormen murtuminen olisi yleistä ja odotettavaa. (Toisaalta ylivertaisuus koppaa vasten voi olla syy harjoitella juuri näitä disarmtekniikoita.) Tämän vuoksi pistoon sopivan lijan ja otteen hakeminen toisella tavalla on erityisen toivottavaa. Ja näin kädensija on yksinkertaistunut levyksi ja D -kaareksi.

Tämä toisaalta voi olla taustasyynä sille miksi pidän "puoskarinmiekalla" leikkimisestä. Se ei ole korikahva. Jos ei puhuta rapierista vaan siitä että yhden käden viiltelyaseeseen liitetään korikahva, pidän kahvaa rajoittavana. Pitkän miekan kanssa ranteen asento vaihtelee monella tavalla ja tämä on siinä hyvin tärkeää. Ne vaatisivat siksi rajoitetumpaa määrää "tuttuja tekniikoita". (Minulle tuttuja.) Smallsword kuitenkin on vähän kuin liian lyhyt pitkämiekka jolla voi tehdä yhden käden tekniikoita melko vapaasti. Vaikka se ei ole tehokas viiltoase sitä kuitenkin voi käyttää hieman myös siihen.

Ei kommentteja: