maanantai 2. helmikuuta 2015

Viekasta esineellistämistä?

Iltalehdessä oli erikoinen seksiteemalla kyllästetty artikkeli. Sen otsikko oli kuin "Cosmopolitan" -lehdestä napattu. "4 viekasta tapaa lisätä miehesi kestävyyttä sängyssä". Otan asian esiin siksi, että puolisoni mukaan hän koki sen miestä esineellistäväksi. Minä en kokenut.

Kykenen toki ymmärtämään miksi sen voi nähdä esineellistävänä. Puolisoni korosti näkökulmaa. Jos artikkeli olisi kirjoitettu miehelle se ei olisi välineellistävä. Mutta kun se on kirjoitettu naiselle, se on artikkeli jossa nainen voi hyötyä ikään kuin miehen kustannuksella. Toisin sanoen jos artikkeli olisi (a) kirjoitettu miehelle tai (b) siinä olisi käsitelty keinoja joilla miehen saisi laukeamaan nopeammin se ei olisi välineellistävää.

Itse en kuitenkaan näe artikkelia aivan näin synkeästi. Minulle tilanne ei ole yhtä sidottu tuonkaltaisiin ulkoisiin piirteisiin. Toki monissa feministisissä piireissä voidaan suuttua detaljien perusteella. Minun on kuitenkin vaikeaa ymmärtää miksi feministipiirit ovat suuttuneet esimerkiksi Matt Taylorin havaijipaidasta. Heistä aseita kantavat seksikkäät naiset esineellistävät naisia eikä sellainen olisi poliittisesti korrektia. Minun on hirveän vaikeaa suhtautua siihen että näissä argumenteissa on havaittavissa sellaisia piilovirtauksia, että näissä puseroissa kuvatut naiset eivät ikään kuin olisi oikealla tavalla naisia kelvatakseen feministeille. Melko moni näyttää olleen samaa mieltä sillä feministien kampanja on iskenyt takaisin Streisand effectillä ja kyseinen paitamalli on hyvin haluttu. Ja sinäkin voit tilata itsellesi sellaisen.

Itse olen tässä kohden Kantilaisempi. Kant näki että asiattomuus tulee siitä että ihmistä kohdellaan esineenä. Tässä ei ole kysymys jostain jota voi helposti kuvata detaljeina. Mutta sanavalinnat ja yksityiskohdat luovat kokonaisuuden joka heijastaa asennetta. Joka sitten voi olla toisen kohtelemista päämääränä tai jonain muuna. Ja nähdäkseni iltalehden artikkeli - kuten paitakohun paitakin - hipoi enemmän tyylitajun, hyvän main ja siveyden rajoja kuin välineellistämisen rajoja. Artikkeli selvästi enemmän kannustaa leikkimään puolison kanssa. Jos siinä sen sijaan vaadittaisiin miehiltä kestokykyä jotta nainen saisi multiorgasmeja. Se olisi sitten aivan eri asia. Iltalehden kohdalla yksityiskohdat ovat siis kenties rumempia kuin kokonaisuus.

Ei kommentteja: