torstai 12. helmikuuta 2015

Oi, muistatko vielä sen virren, jota lapsena laulettiin?


Minulla on huono muisti. Siksi unohdan joskus asioita. Monesti unohdan asioita. Niin, missäs minä olinkaan? Niin. Siinä että muistan erään merkittävän musiikkikappaleen jonka olen unohtanut. Kappale on ikään kuin kielen päällä, olematta voileipä. Tiedän kappaleen mutta jotenkin se ei kuitenkaan palaa muistiin.

Muistelen erästä kappaletta joka on hieman kuten Tauno Palon ja Ansa Ikosen välinen lemmekäs kohtaus jossain klassisessa "SuomiFilmissä". Kyllähän sinä tiedät sen kohtauksen jossa ensin alustetaan että on lemmekäs hetki ja paikalla on neito. Ja sitten huomio siirretään aaltoileviin viljapeltoihin, heiluviin puunoksiin ja muihin vastaaviin luontoaiheisiin kuviin. Näin katsoja tietää että elokuvassa harjoitetaan seksiä. Tämä oli tärkeää, vaikka tiettävästi edes Tauno Palo ja Ansa Ikonen eivät elokuvien kuvauksissa näissä kohden harrastaneet seksiä joten oikeasti kyseessä oli petos ja silmänkääntötemppu jossa ei ole paljoa mieltä. Ei mene siveyttään muualle katselemaan kameramies. Kiinnostu muka jostain viljapellosta.

No, yritän muistaa tätä kappaletta koska se on niitä kulttuuriimme kuuluvia perverssejä kappaleita joita on haluttu sensuroida yleisestä esittämisestä. Olen yleisesti kiinnostunut tämänlaisista perversseistä kappaleista ja kristillisen historian omaavan maamme siveyspikkumaisesta kukkahattuhenkisestä sensuurihistoriasta. Mutta kun muisti on mitä on ja sama rakko kesät talvet...

Ah, nyt muistinkin!

"Suvivirsi". Sehän alkaa että "Jo joutui armas aika" joka on melko alleviivaava seksuaalisuusmetafora. Ja sitten jatketaan että "ja Suvi suloinen". Kappale ei eksplikoi kuka Suvi on kyseessä mutta kykenen muistamaan muutamankin suloisen Suvin tähän kohtaan kuviteltavaksi. Ja sitten onkin jo edessä ne siveät kiertoilmaukset "Kauniisti joka paikkaa / koristaa kukkanen." ja pian "Taas niityt vihannoivat / ja laiho laaksossa / puut metsän huminoivat / taas lehtiverhossa."

Ei kommentteja: